Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

We hebben nog steeds advies nodig bij onze hypotheek

09 februari 2016 11:45 Aangepast: 01 augustus 2017 12:00

Zes op de tien consumenten maakt bij het afsluiten van een hypotheek nog steeds gebruik van de diensten van een (betaalde) adviseur.

Een derde van de huizenkopers sluit zijn hypotheek direct af bij de bank. Deze klanten laten zich niet adviseren door een externe onafhankelijke deskundige, maar gaan af op de deskundigheid van de bankier.

Volgens de AFM worden minder dan 2 procent van de hypotheken afgesloten zonder advies van de bank en/of een adviseur. Klanten doen het zelf alles zelf. Volgens de toezichthouder is dat alleen lang niet voor iedereen geschikt. Het loont wel om alles zelf te doen, een gemiddeld advies kost in totaal 1900 euro.

Je betaalt zelf je adviseur
Sinds 2013 geldt een provisieverbod voor hypotheken. De klant betaalt nu direct voor het advies aan z’n adviseur, er zijn geen (onderhandse) provisiebetalingen meer van de bank of verzekeraar aan de adviseur.

Het provisieverbod zorgt ervoor dat de kosten van het hypotheekadvies duidelijk moeten zijn voor de consument. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de hypotheeksluiters echter nog steeds niet goed weet hoe de adviseur wordt betaald.

Eigen geld
We gebruiken steeds meer eigen geld bij het kopen van een huis. In 2010 gebruikte nog minder dan een kwart van de huizenkopers eigen geld bij de aankoop van een huis. Bijna de helft van alle consumenten brengt nu zelf spaargeld in om tot een lager hypotheekbedrag te komen. Bij starters geldt dit zelfs voor 55 procent. Door scherpere wettelijke regels kan je nog maar net iets meer lenen dan de aankoopprijs van je huis. Met 103 procent van de koopsom kan je niet meer alle bijkomende kosten, inclusief verbouwing en verhuizing, financieren bij de bank. Dat moet je zelf betalen. 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van