Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Vermogensbelasting stijgt voor rijken: goed plan of diefstal?

VVD en PvdA willen dat de rijkere Nederlanders meer vermogensbelasting gaan betalen en de kleinere spaarders juist minder. Een goed idee of een populistische maatregel?

De fiscus gaat er straks vanuit dat je op een kleiner vermogen een lager rendement behaalt dan op een groter vermogen. Als je minder geld op de bank hebt staan of in aandelen hebt zitten dan betaal je straks dus minder vermogensbelasting dan nu, maar als je meer bezit juist meer.

RTL Z-beurscommentator Hans de Geus vindt dat ''helemaal goed, niks mis mee''. Hij ziet echter twee problemen: wie zzp’er is en voor zijn eigen pensioen spaart en degenen zonder eigen huis zijn de pineut. Verder vraagt hij zich af hoe het zit met kasgeld bv’s. ''De echt grote vermogens gaan hier toch weer onderuit komen''.

'Je moet 10 procent op aandelen halen'
Corné van Zeijl van Actiam is juist veel minder te spreken: ''dit is eigenlijk diefstal als je een dergelijk hoog percentage als fictief rendement neerzet. Als je voor de helft in obligaties zit en voor de helft in aandelen en je rendement op obligaties is 1 procent, dan moet je op aandelen 10 procent halen''.

Volgens Corné bestaat de kans dat belastingbetalers omwegen gaan bewandelen om aan de gevolgen van de hogere fictieve rendementen te ontkomen. ''De focus zal nog meer op allerlei constructies komen te liggen. Het is een stimulans voor huizen in Brasschaat en ook voor dure huizen in Nederland''. Voor de vermogensbelasting telt de waarde van het eigen huis namelijk niet mee.

''Dit is een hele populistische maatregel, heel veel mensen hebben er voordeel van en maar weinigen nadeel. Dit is niet eerlijk'', aldus Van Zeijl. Hij merkt wel op dat voor minder vermogenden de nieuwe percentages die voor de vermogensrendementsheffing gaan gelden reëler zijn.

Dit is een artikel van