Geld en Werk

Verzekeraars sporen veel meer fraude op

27 juli 2017 05:49 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Bankpasfraude Beeld © ANP

Verzekeraars hebben vorig jaar veel meer fraudeurs betrapt. 10.000 mensen die probeerden hun verzekeraar op te lichten, liepen in 2016 tegen de lamp. Dat zijn er 2000 meer dan het jaar ervoor. Ze fraudeerden samen voor zo'n 83 miljoen euro.

Dat blijkt uit cijfers die het Verbond van Verzekeraars zojuist bekendmaakte. Volgens de verzekeraars zouden premies met enkele tientjes per jaar omlaag kunnen, als er niet gefraudeerd zou worden. Daarom maken ze sinds kort meer werk van het opsporen en aanpakken van fraudeurs. 

'Vakantie terugverdienen'

Daardoor komen ook enkele opvallende trends naar voren. Zo zien de verzekeraars een opvallende toename van jongeren die proberen 'hun vakantie terug te verdienen' door na afloop een valse claim in te dienen bij hun reisverzekering.  Weer thuis claimen ze een bedrag voor een gestolen dure zonnebril die ze nooit hebben gehad.

Een andere opvallende trend, die al wat langer aan de gang is, is wat het verbond 'scooterfraude' noemt: een scooterrijder die zich na een ongeval niet alleen voor de materiële schade tot zijn verzekeraar richt, maar ook meteen een claim indient vanwege een jaar studievertraging

Meer op rtlnieuws.nl:
Jezelf doodverklaren en 4 andere gevallen van verzekeringsfraude

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`