Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Ouders: Nederland loopt hopeloos achter met de kinderopvang

We waren zo goed onderweg met de kinderopvang in Nederland. Maar sinds de bezuinigingen van het kabinet lopen we weer achter op het buitenland. Dat vinden de gezamenlijke ouders met kinderen in de opvang.

"Investeren in de kinderopvang levert veel meer op dan de kosten van de investering", stelt Gjalt Jellesma van de vereniging van kinderopvang Boink in Money Talks. Hij is niet tevreden met de huidige ontwikkelingen in de kinderopvang. Boink is tegen de bezuinigingen.

Gewoon goed geregeld
"We moeten geen ideologische discussies voeren, dat interesseert ouders niet. Nederland loopt met kinderopvang hopeloos achter op het buitenland. Het moet gewoon goed geregeld worden, met zo min mogelijk rompslomp."

Kinderopvang is voor gezinnen, na hun huis, de grootste uitgavenpost. Jellesma staat helemaal achter het idee van de SER voor 16 uur gratis kinderopvang voor iedereen. "Het is een heel goed idee, je bent van veel papierwerk af." 

Het gebruik van kinderopvang loopt nu terug, doordat de regels ingewikkeld zijn en het maandelijks veel geld kost. Vooral voor veel moeders is dat een slechte ontwikkeling. Ook minister Asscher is bezorgd over deze ontwikkeling.

Nanny voor 14 euro per uur


Thumbnail


Uit berekeningen van Money Talks blijkt dat je tegenwoordig je kleine kinderen ook thuis kan houden, omdat je al een nanny hebt voor 14 euro per uur. Dat is niet veel duurder van een crèche. Jellesma hekelt die lage tarieven: "Als gastouder moet je een normaal inkomen kunnen verdienen. Bij 14 euro per uur spreek je niet meer over een serieus uurloon. Je moet de kwaliteit wel goed regelen, met professionaliteit."