Zijn familie zit al meer dan 50 jaar in de botenindustrie, dus het was voor Nick Gelevert (26) niet lastig kiezen na zijn studie. Ook hij wilde iets met bootjes doen. Het werd verhuurplatform Boatsters, inmiddels actief in 63 landen.
Mensen die nooit varen hebben vaak het idee dat een boot huren duur is. Het is één van de redenen dat Gelevert drie jaar geleden met Boatsters begon: mensen het water op krijgen. "Je kan voor 500 euro een week een boot huren voor vier personen in Kroatië. Een hotel is duurder."
Airbnb, Booking én Uber voor boten
Het Amsterdamse Boatsters begon in eerste instantie als deelplatform waar booteigenaren hun boot kunnen verhuren als ze er toch geen gebruik van maken. Hoewel Gelevert nu liever heeft dat Boatsters niet meer 'de Airbnb van' genoemd wordt, geeft hij eerlijk toe dat hij erdoor geïnspireerd is geraakt.
Toch merkten hij en zijn compagnon Raoul Milhado (27) dat er voor een snelle groei meer moest gebeuren. "De kansen in de markt liggen ook bij zogenoemde charter floats". Dat zijn professionele botenverhuurders, die nu Boatsters gebruiken om hun boten aan de man te brengen. Een soort Booking.com voor boten dus.
Oprichter Nick Gelevert voor het hoofdkantoor van Boatsters in Amsterdam. (Foto: Boatsters)
Een derde groeimarkt zien de jonge ondernemers in het luxesegment. Wie een boot huurt bij Boatsters Black, deels afgeleid van Uber Black, kan een conciërgeservice verwachten. "We krijgen de gekste aanvragen. Een wereldberoemde deejay aan boord, mensen die een videoclip willen opnemen."
Meer kapers op de kust
- Get My Boat: Dit Amerikaanse bedrijf is met 69.000 boten actief in 171 landen. Fors groter dan Boatsters, dat naar eigen zeggen zo'n 10.000 boten op de site heeft staan. Gelevert ziet in Get My Boat dan ook een grote concurrent voor vooral de Amerikaanse markt.
- Boat Bound: Ook een Amerikaanse concurrent, is niet actief buiten Noord-Amerika.
- Barqo: Net als Boatsters een Nederlandse startup die zich bezighoudt met de huur en verhuur van boten. De meeste boten liggen in Nederland en rond de Middellandse Zee.
Jongeren willen geen boot meer
De markt waarin Boatsters zich begeeft kan lucratief zijn, denkt Sonny Duijn. Hij is sectoreconoom Retail en Leisure bij ABN Amro. "Een groot deel van de boten is in bezit van de oudere generatie. Maar voor de jongere generatie is het juist aantrekkelijk een boot te huren. Er lijkt een verschuiving van bezit naar gebruik." Wat dat betreft past Boatsters goed in de trend van de deeleconomie.
Daar staat tegenover dat het aantal vaarvakanties in eigen land sinds 2006 bijna is gehalveerd. Wel kiezen we, als we met een boot gaan, relatief vaker voor een gehuurde boot. Daarnaast zijn er nu meer bootvakanties van Nederlanders in het buitenland dan in 2006. "De botenverhuurders zitten in potentie in een interessante markt", vindt Duijn.
De watersportbranche juicht de komst van dit soort botenverhuur dan ook toe. "Het bezit neemt af, maar mensen willen wel varen op een andere manier. Dan kun je ook denken aan abonnementsvormen om te huren of het samen kopen van een boot", vertelt Liane Jansen van HISWA Vereniging.
Van liefhebberij naar development
Gelevert weet niet beter dan dat hij tussen de boten zat. Zijn opa richtte Lengers Yachts op, een dealer van luxe jachten. "Zo ben ik in contact gekomen met de nautische wereld. Ik mocht als jong ventje mee naar beurzen in het buitenland. Door mijn netwerk heb ik best wat voorsprong."
Toch liep hij tegen heel wat dingen aan, toen hij begon met Boatsters. Vooral de ontwikkeling van een website bleek lastiger dan gedacht. Hij had zelf nul ervaring in internetdevelopment. "De eerste site was dan ook een hele slechte site." Inmiddels werken ze samen met Microsoft, die developers levert.
Financiering
Boatsters heeft onlangs een financieringsronde afgesloten, waarmee net geen miljoen euro werd opgehaald. Volgens Gelevert voldoende om de komende tijd te blijven groeien. Lastig was het niet om financiers binnen te hengelen. "In de botenindustrie zijn toch veel mensen die geld hebben."
Met het geld wil Boatsters vol inzetten op de Amerikaanse markt en de Caraïben, omdat daar in de wintermaanden het meeste valt te verdienen. Qua omzet is nu vooral het Middellandse Zeegebied interessant.