Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Belastingdienst kan gesjoemel niet ontdekken: situatie 'zorgelijk'

Kopzorgen voor Eric Wiebes. Beeld © ANP

De Algemene Rekenkamer ziet nog steeds veel problemen bij de Belastingdienst. De controleurs van de overheidsuitgaven noemen het zorgelijk dat de dienst zelf niet weet of het innen en controleren van belastingen in gevaar is.

Dat schrijft de Rekenkamer in zijn Verantwoordingsonderzoek, waarin het de uitgaven van de overheid onder de loep neemt.

Verzekeraars kunnen aanrommelen

Een van de opmerkelijkste pijnpunten is dat de boekenonderzoeken voor assurantiebelasting (verzekeringenbelasting) vrijwel zijn stilgevallen, doordat daar geen mensen meer voor zijn.

Het risico bestaat dan ook dat de Belastingdienst op sommige gebieden te weinig toezicht houdt. Assurantiebelastingen worden afgedragen door verzekeraars en tussenpersonen. De Belastingdienst kan op dit moment alleen maar hopen dat ze dat ook op de juiste manier doen: gecontroleerd wordt er niet.

En dat een foutje in een aangifte zo gemaakt is, dat weet de dienst maar al te goed. Zelf heeft de dienst de aangifte van loon- en vennootschapsbelasting namelijk ook niet op orde.

Problemen door vertrekregeling

De problemen komen vooral door de volledig uit de hand gelopen vertrekregeling. Die regeling was zo riant, vooral voor ambtenaren die nog maar een paar jaar voor hun pensioen zitten, dat veel te veel personeel er gebruik van wilde maken.

En dat levert dus fikse problemen op. Door de uitstroom van personeel dreigt de Belastingdienst zijn taken niet meer fatsoenlijk te kunnen uitvoeren. De mensen die zijn vertrokken, waren in veel gevallen ook nog eens werknemers die niet gemist konden worden.

Uitstromen en vervangen

De Rekenkamer constateert dat voor ongeveer de helft van de 'bedrijfskritieke functies' die zijn vrijgevallen weer nieuw personeel moet worden aangenomen.

De modernisering van de Belastingdienst is daardoor in 2016 'feitelijk stil komen te vallen', schrijft de Rekenkamer, terwijl staatssecretaris Wiebes zelf juist heeft benadrukt hoe belangrijk dit is.

Niet leren van fouten

Leren van eerder gemaakte fouten zit er ook al niet in. "De Belastingdienst beschikt nog steeds niet over de juiste managementinformatie om te sturen op de vernieuwing en lering te trekken uit eerdere problemen." 

Bron: RTL Z