Economie

'Stel bankiers persoonlijk aansprakelijk voor miljardenschade'

17 februari 2016 22:45 Aangepast: 18 februari 2016 12:22
Beeld © RTL Z

Bankiers zouden persoonlijk aansprakelijk gesteld moeten worden voor de financiële schade, als de bank gered moet worden met belastinggeld. Dat zegt schrijver en journalist Joris Luyendijk vanavond in Van Liempt Live.

Tijdens de kredietcrisis in 2008 moesten de banken gered worden met miljarden belastinggeld, maar uiteindelijk zijn de mensen die verantwoordelijk waren voor het reilen en zeilen van de banken er mee weg gekomen.

Dat moet anders, vindt Luyendijk. Hoewel de banken er nu beter voorstaan dan toen, is er volgens hem namelijk niets fundamenteel veranderd in de bankiers zelf. “De aard van het beestje is niet veranderd”. Daarmee doelt de schrijver op dat bankiers nog steeds alles proberen, binnen de regels. Ook al deugt het eigenlijk niet. "Bankiers zijn amoreel".

Persoonlijk aansprakelijk
De enige manier om dat echt te veranderen is volgens Luyendijk om bankiers persoonlijk aansprakelijk te stellen, als ze het verprutsen. Stel: de belastingbetaler moet met 10 miljard euro een bank redden. Wat Luyendijk betreft zouden bijvoorbeeld de hoogste honderd mannen en vrouwen bij die bank daarvoor persoonlijk aansprakelijk gesteld moeten worden.

De bankiers moeten dan zelf die tien miljard terugbetalen, ook al lukt dat natuurlijk nooit. "Ga maar de bijstand in!"

Bekijk hier het hele interview met Joris Luyendijk en Peter Wakkie:
 

 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore