Geld en Werk

Duurste horloge ooit geveild voor 10 miljoen euro

14 november 2016 12:20 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Phillips

Op een Zwitserse veiling is een polshorloge van het merk Patek Philippe uit 1943 geveild. Met een opbrengst van 10,2 miljoen euro is het met afstand het duurste horloge dat ooit is verkocht.

Het horloge, de 1518, werd gemaakt in 1943. Hij is van roestvrij staal en heeft een ingebouwde eeuwigdurende kalender die automatisch schrikkeljaren herkent. Er zijn er - voor zover bekend - slechts vier van op de hele wereld.

De veiling was een 'once in a lifetime gebeurtenis', zegt horloge-expert Paul Boutros tegen zakenblad Forbes. "Ik heb mijn hele leven gewacht om een 1518 in roestvrijstaal te zien."

Thumbnail

Een detail van het peperdure horloge. (Beeld: veilinghuis Phillips)

Biedingen per telefoon

Twee geïnteresseerden boden via de telefoon tegen elkaar op: in dertien minuten was het bod rond. Vooraf was de opbrengst geschat op 2,8 miljoen euro.

Nog twee Patek Philippe-horloges zijn geveild in Genève, eentje in rosegoud en eentje in geelgoud. Daarvan zijn er een stuk meer gemaakt, dus de opbrengst daarvan is een stuk lager uitgevallen.

Het vorige horlogerecord stamt uit november vorig jaar, toen een klokje van hetzelfde merk voor 6,8 miljoen euro werd verkocht.

Bekijk ook het item van Money Talks, waarin stijldeskundige Yvo van Regteren Altena uitzoekt waarom sommige horloges een ton kosten:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore