Geld en Werk

Dijsselbloem: geen verbod op negatieve spaarrente

27 april 2017 10:06 Aangepast: 28 juli 2017 06:30
Jeroen Dijsselbloem op Malta. Beeld © ANP

Minister Dijsselbloem is niet van plan om negatieve spaarrentes te verbieden. Banken die hun klanten willen laten betalen om te sparen, legt hij geen strobreed in de weg.

Dat blijkt uit antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Renske Leijten. Zij vroeg de demissionair minister van Financiën (PvdA) onder meer of hij net als in België banken wil verbieden om negatieve rente te rekenen.

De aanleiding was het verlagen van de rente naar nul procent door de Triodosbank. De rente op de kapitaalmarkt staat al maanden zeer laag, waardoor banken genoodzaakt zijn de rente die zij geven op spaargeld ook te verlagen.

Triodos eerste schaap

Nu Triodos als eerste bank de rente naar nul heeft verlaagd, lijkt het een kwestie van tijd tot er een bank rente gaat rekenen op het spaargeld van klanten

Dat verbieden gaat Dijsselbloem te ver. Hij schrijft dat dit kan leiden tot 'een verstoring van de markt' en ten koste zal gaan van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB koopt iedere maand 60 miljard euro aan staatsobligaties, dat is de voornaamste reden dat de rente zo laag is.

Banken rekenen lage rentes door

Banken rekenen die lage rente door naar hun klanten, en zullen dat waarschijnlijk ook doen als de rente negatief wordt. Als zij dat niet mogen doen door een verbod van Dijsselbloem, kunnen banken zo erg in de problemen komen, dat dit gevolgen heeft voor de financiële stabiliteit, vreest Dijsselbloem.

De PvdA'er is niet bang dat mensen massaal hun geld van hun rekening halen als de spaarrente negatief wordt. Dat gebeurt nu namelijk ook nog niet, schrijft Dijsselbloem. Hij voegt toe dat huishoudens zelf de keuze hebben of ze hun geld op een bankrekening zetten of in de beruchte oude sok onder het matras.

Hij wijst er zelfs fijntjes op dat contant geld in ieder geval niets kost ten opzichte van geld bij de bank. Maar, waarschuwt hij: veel geld in huis is ook riskant.

Lees ook: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van