Geld en Werk

Tweede Kamer mag afspraken Ikea met belastingdienst inzien

18 februari 2016 20:29
Beeld © EPA

De afspraken die multinationals met de Nederlandse belastingdienst maken zijn geheim. Het is daardoor lastig om precies te weten welke deals er gesloten worden met buitenlandse bedrijven. Ikea geeft de Tweede Kamer nu vertrouwelijk inzage.

Het is niet de eerste keer dat het parlement in de geheime boeken mag neuzen, eerder gebeurde dat ook al bij de afspraken die de Amerikaanse koffieketen Starbucks met de belastingdienst maakte.

Het initiatief voor een besloten briefing kwam van GroenLinks, SP, D66 en ChristenUnie. Vorige week berekenden de Groenen in het Europees Parlement dat Europese landen vermoedelijk 1 miljard euro aan inkomsten zijn misgelopen door belastingontwijking door het Zweedse bedrijf.

Hoe werkt het?
Natuurlijk leggen we met alle liefde uit hoe de ontwijkingsroute van Ikea werkt, maar de Groenen hebben er een erg leuke video over gemaakt:

Ikea is opgesplitst in verschillende delen: de Ikea-groep en de inter-Ikea-groep. De Ikea-groep valt weer onder een stichting (INGKA) die in Nederland geregistreerd staat. Officieel is deze organisatie een liefdadigheidsinstelling.

Formeel zijn de twee onderdelen gescheiden, maar de familie van oprichter Kamprad oefenen invloed uit op beide onderdelen. Ook gebruikt IKEA gaten in de belastingwetten van Luxemburg en Liechtenstein.

Google 
Het probleem ligt niet zozeer bij Ikea, maar vooral bij de wetten van Nederland en andere EU-landen die dit mogelijk maken, zegt Europarlementariër Bas Eickhout. "Hun regeringen blijven het opnemen voor multinationals ten koste van werknemers en kleine bedrijven die wel gewoon het volle belastingtarief betalen."

Vandaag werd ook bekend dat Google 11 miljard euro aan royalties door Nederland sluisde. De PvdA op haar beurt klaagt over die praktijken. De sociaaldemocraten vinden het "van de zotte''. Jaarlijks ontwijken bedrijven voor 70 miljard euro aan belasting door de werkwijze. Eurocommissaris Pierre Moscovici wil daarom ook maatregelen invoeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore