Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Werkloos? Probeer deze creatieve manieren om te solliciteren

Jippie, een baan! Beeld © Facebook Benita Abraham

Met z'n honderden solliciteren op die ene felbegeerde baan, wanhopig de vijftigste sollicitatie de deur uitsturen en dan... moet je misschien creatief worden.

Hoewel de arbeidsmarkt aantrekt, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekendmaakte, zijn er nog altijd bijna 600.000 mensen in Nederland op zoek naar een baan. Hoe graag sommigen aan het werk willen, ondervond bijvoorbeeld ook het crematorium Usselo in Twente. Voor een vacature als parttime gastheer/gastvrouw solliciteerden vorige maand maar liefst 900 mensen

Word daar maar eens tussenuit gepikt. Hoe val je op? Een paar originele voorbeelden uit de praktijk:

Plaats een opvallende brief op social media

Je kunt de vacaturesites links laten liggen en het op een andere manier proberen. De 54-jarige Marcel van Stigt werd bij sollicitaties steeds afgewezen. Toen hij zijn toevlucht zocht tot sociale media, vooral Facebook en LinkedIn, had hij binnen een maand een baan. Een vaste baan welteverstaan, en ook nog een die hij graag wilde.

"Mensen vinden het leuk om te helpen", zei hij eerder tegen RTL Z

Thumbnail

Maak een parodie op de videoclip van Adele

Het zijn niet alleen de werklozen die naar originele manieren om te solliciteren zoeken. Een Britse vacaturesite heeft alle wanhopig naar werkzoekende afgestudeerden een hart onder de riem gestoken met een filmpje dat een parodie op Adele's Hello video is.

"Hello, can you here me. I was wondering if you've had a chance to look at my cv?", zingt een meisje.

Schrijf je potentiële werkgever een liefdesbrief

Joost Mallo deed iets opvallends om als werknemer binnen te komen in het Amsterdamse hotel Sir Adam: hij schreef een liefdesbrief. "Ik zou willen dat mijn naam Eva was, want dan was onze bestemming duidelijk, maar dat is het niet. Het is Joost. En ik ben verliefd op je sinds ik hoorde dat je naar Amsterdam kwam", schreef hij.

Het werkte, want hij mocht op gesprek komen en kreeg de baan. Lees hier zijn hele verhaal.

Thumbnail

Joost Mallo. (Foto: Arnold van West)

Solliciteer met een YouTube-video

Sommige werklozen zijn de wanhoop nabij. Neem kleuterjuf Els Impens uit België. Zij stuurde meer dan veertig sollicitatiebrieven naar verschillende scholen en besloot het toen origineler aan te pakken, met handpop 'Terry Trekvogel', die haar in een filmpje aanprijst als ideale kleuterjuf.

Het filmpje is inmiddels alweer een jaar oud. Of ze inmiddels een baan heeft gevonden, is onbekend.

En als je hem dan eenmaal hebt...

Als dan dat verlossende telefoontje komt en je die felbegeerde baan hebt, dan moet dat natuurlijk gevierd worden met de rest van de wereld. Een Amerikaanse was zo blij dat ze na zeven maanden werkloos zijn weer een baan had, dat ze tal van foto's op Facebook plaatste met een dikke knipoog naar haar nieuwe baan als zijnde ze net getrouwd was.

Thumbnail

 Een overzicht van de foto's die Benita Abrahams op Facebook plaatste toen ze eindelijk weer een baan had.

Dit is een artikel van