Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Aan het solliciteren? Let dan vooral hierop

Beeld © Thinkstock

Zit je werkloos thuis? Misschien dat het aan je communicatieskills ligt, en niet aan je ervaring of kennis. Werkgevers vinden communiceren namelijk, naast samenwerken, de belangrijkste vaardigheid voor toekomstige werknemers.

Het is zelfs belangrijker dan je probleemoplossend vermogen, kunnen plannen en organiseren, blijkt uit een enquête onder werkgevers afgenomen door NACE, een Amerikaanse associatie die bestaat uit carrièrespecialisten. 

Tijdsbesparing
Communicatie is zo belangrijk omdat het in een bedrijf veel tijd kan besparen. Als je iemand een opdracht geeft of een vraag stelt en gelijk duidelijk bent, voorkom je daarmee dat de ander nog een keer moet vragen wat je bedoelt. Op die manier voorkom je ook onnodig werk.

Tijd dus om beter te leren communiceren. Of om ervoor te zorgen dat je toekomstige baas denkt dat je goed kan communiceren. Een aantal tips:

  • Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief goed geschreven is, het is de eerste indruk. Als die onhandig is geschreven, zullen mensen denken dat het veel over je communicatievaardigheden zegt, schrijft Cheat Sheet.
  • Let op je lichaamstaal tijdens het gesprek. Het makkelijkste is om de ander tijdens het gesprek te spiegelen en je handen boven tafel te houden. Volgens Reptoir komen mensen die hun handen verbergen minder betrouwbaar over. 
  • Let op je volume als je praat, zorg ervoor dat je uitspraak duidelijk is en wissel af en toe in je intonatie, geeft deze vacaturesite als tip. Voorkom stopwoorden en gebruik korte en eenvoudige zinnen. Glimlach ook af en toe, zo voorkom je dat je zenuwachtig lijkt en maak je een positieve indruk.