Ga naar de inhoud
Money Talks

Een nanny is niet eens zo heel duur

Beeld © iStock

Het RTL Z-programma Money Talks heeft de kosten vergeleken van alle soorten kinderopvang. En wat blijkt? Een eigen nanny bij jouw thuis kost je per maand maar 292 euro meer dan 2 kinderen op de crèche.

Het inhuren van een nanny lijkt misschien iets voor de mensen met wat extra euro’s op de bankrekening, maar de redactie van Money Talks kwam tot de conclusie dat de kosten best meevallen. Hoeveel het je precies per maand kost, hangt af van een serie variabelen. Wat zijn de tarieven, hoeveel verdien je per maand, hoeveel kinderen heb je en hoe vaak moet je kind per week worden opgevangen?

Thumbnail

Wij gingen in onze berekening uit van de volgende situatie: Twee werkende ouders, (beide werken 32 uur per week) die twee kinderen hebben. Gezamenlijk verdienen de ouders op jaarbasis 60.000 euro. De kinderen moeten drie dagen per week worden opgevangen van 08:30 tot 17:30 uur. In het totaal dus zo’n 9 uur per dag.

Aan de crèche uit ons voorbeeld ben je maandelijks netto zo’n 603 euro kwijt. De nanny bij je thuis kost je in diezelfde situatie bijna 895 euro. Dat is dus nog wel duurder, maar het verschil is minder groot dan je zou verwachten. Een gastouder is helemaal voordelig. Die kost je maar 285 euro. Dan moet je wel je kinderen wegbrengen.

 

Thumbnail

Waar komt dit verschil vandaan? Dat heeft vooral te maken met het aantal uren dat je moet betalen. Bij een gastouder en bij een nanny betaal je alles voor het aantal uren dat je afneemt. In onze berekening dus precies die 9 uur. Bij een crèche moet je echter betalen voor de gehele dag.

Weliswaar krijg je meer kinderopvangtoeslag bij een crèche (maximale toeslag € 6,89), dan bij een gastouder of nanny (maximaal € 5,52), toch zorgt het minder aantal uren dat je afneemt voor een flink prijsverschil. Heb je meer dan twee kinderen, dan wordt een nanny nog voordeliger. De prijsstijging is namelijk relatief veel minder hoog bij een nanny dan bij een kinderdagopvang of een gastouder.

Wil je zelf uitrekenen of een nanny voor jou voordelig is? Bekijk dan goed wat je nu betaalt voor je crèche, die tarieven kunnen behoorlijk verschillen. Op de website van de belastingdienst kun je uitrekenen hoeveel toeslag jij krijgt, en of een nanny dus misschien voor jou een goede optie is.

Vanavond gaat het in Money Talks uitgebreid over de kinderopvang in Nederland. Kijk vanavond vanaf 21:30 uur RTL Z.