Geld en Werk

Meer reizigers NS hebben vertraging

19 februari 2016 10:57 Aangepast: 01 augustus 2017 09:00
Beeld © ANP

Er kwamen afgelopen jaar meer treinreizigers te laat. Eén op de elf reizigers van NS op het hoofdrailnet had een vertraging van meer dan 5 minuten.

In 2015 reden meer treinen niet op tijd dan in 2014. Voor de NS rijdt een trein al op tijd als de vertraging niet meer dan 5 minuten is en vorig jaar had 9 procent van de treinreizigers op het hoofdrailnet (één op de elf) een vertraging van meer dan 5 minuten. In 2014 was dat nog 8 procent.

Het gaat dan om de reizigers die niet de Hogesnelheidslijn (HSL) wilden nemen. De HSL is namelijk een apart hoofdstuk. Daar reed maar liefst 6,7 procent van de treinen helemaal niet.

De NS wijt de grotere vertragingen aan onder meer 'enkele zeer grote verstoringen', zoals een draadbreuk in Utrecht, een stroomstoring in Noord-Holland en een storing op de treindienstleiderspost in Utrecht. Treinpassagiers hadden in het najaar ook meer te maken met drukke treinen.

Winst daalt
De winst van de Nederlandse Spoorwegen daalde in 2015 van 180 miljoen euro tot 118 miljoen euro.  De winstdaling komt doordat in 2014 de winst vertekend was door incidentele posten. Het onderliggende bedrijfsresultaat stijgt van 84 miljoen tot 212 miljoen euro.

Ook de omzet neemt toe, met maar liefst 20 procent tot bijna 5 miljard euro. Dat komt vooral omdat de NS in Schotland op een aantal lijnen mag gaan rijden. In Nederland waren er meer passagiers, het aantal reizigerskilometers steeg met 2,3 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore