Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

EU Parlement: behandel Snowden als mensenrechtenactivist

29 oktober 2015 16:20 Aangepast: 29 oktober 2015 18:26
Beeld © AFP

Het Europees Parlement roept Europese landen op om klokkenluider Edward Snowden te behandelen als mensenrechtenactivist.

Dat stelt het Europees Parlement donderdag. Europese landen zouden "alle strafrechtelijke aanklachten tegen Snowden moeten laten vallen en hem bescherming bieden om uitlevering te voorkomen". Ook meldt het Europees Parlement dat Snowden's status als klokkenluider en internationale verdediger van de mensenrechten moet worden erkend.

Het voorstel van het Europees Parlement werd aangenomen met een kleine meerderheid van 286 tegenover 281 stemmen. De oproep is een politiek statement, waarbij landen worden opgeroepen om bescherming aan Snowden te bieden. Het is nu aan de regeringen om hier gehoor aan te geven.

Bezorgd over Nederland
Tijdens de oproep voor Snowden uit het Europees Parlement ook zijn bezorgdheid over de nieuwe afluisterwetten in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. 

Bij Nederland wordt gedoeld op de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Deze wet, die vooralsnog een concept is, zorgt ervoor dat de Nederlandse geheime diensten data in bulk mogen verzamelen, om vervolgens de informatie te filteren op basis van lopende onderzoeken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore