Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Snowden komt terug naar de VS als hij een eerlijk proces krijgt

21 februari 2016 10:44 Aangepast: 21 februari 2016 10:58
Beeld © AFP

NSA-klokkenluider Edward Snowden is bereid terug te gaan naar de VS als hij daar een eerlijk proces krijgt.

De voormalige medewerker van de Amerikaanse geheime dienst lijkt langzaam genoeg te hebben van zijn verblijf in Rusland. Hij woont daar sinds hij in 2013 de VS ontvluchtte, nadat hij details had gelekt van een grootschalig spionageprogramma van de Amerikaanse overheid. In de VS hangt hem daarvoor een gevangenisstraf van 30 jaar boven het hoofd.

Via Skype vertelde Snowden gisteren aan aanhangers in de Amerikaanse staat New Hampshire dat hij bereid is om uitgeleverd te worden, meldt persbureau AP.

Openbaar verdedigen
"Ik heb de overheid verteld dat ik terug zou komen als ze een eerlijk proces zouden garanderen", zei hij volgens het persbureau. Snowden wil tijdens de rechtszaak de mogelijkheid krijgen om zichzelf in het openbaar te verdedigen en uit te leggen waarom hij de geheimen lekte. Hij wil graag dat zijn daden beoordeeld worden door een jury.

Snowden heeft eerder al eens gezegd dat hij zijn terugkeer naar de VS wil bespreken met de overheid. Hij zou bijvoorbeeld schuld willen bekennen in ruil voor een strafvermindering en heeft ook gezegd dat hij bereid was de cel in te gaan.

Wachten op de overheid
Eric Holder, tot eind vorig jaar minister van Justitie in de VS, zei eerder dat een deal met Snowden een mogelijkheid was. Maar Snowden zei in oktober dat hij nog steeds wachtte op een reactie van de overheid.

Snowdens onthullingen over de Amerikaanse en Britse geheime diensten hebben geleid tot een internationale discussie over het monitoren van persoonlijke communicatie en de balans tussen veiligheid en privacy.

Zijn acties maken hem volgens sommigen een held. Critici noemen hem een verrader en stellen dat zijn onthullingen de strijd tegen terrorisme in gevaar hebben gebracht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore