Geld en Werk

Miss Etam meteen na doorstart naar de beurs

18 november 2015 14:07 Aangepast: 19 november 2015 11:55

Zeven maanden na het faillissement wil Miss Etam naar de beurs. De doorgestarte damesmodeketen wordt ondergebracht in de nu nog lege beurshuls Dico, onder de naam R&S Retail Group.

De omgekeerde beursgang is een opmerkelijke stap omdat het winkelconcern in april na jaren van verliezen op de fles ging. In mei verkochten de curatoren een deel van het bedrijf aan het schimmige vehikel Roman & Stern (R&S). Onduidelijk was welke investeerders er precies achter R&S schuilgaan.

Vanochtend maakte de lege beurshuls Dico bekend de activiteiten van R&S op te nemen. Voorlopig beperken die zich nog tot Miss Etam, met 99 winkels en een omzet van 110 miljoen euro. Maar het beursfonds benadrukt dat het de bedoeling is om meer winkel- en modebedrijven over te nemen. Binnen vier jaar moet de omzet minimaal verdubbeld zijn. 

Eind december moeten de aandeelhouders van Dico de overname van het winkelbedrijf goedkeuren. Dat is een hamerstuk, omdat bijna 90 procent van de aandelen in het lege beursfonds in handen is van participatiemaatschappij Value8 van Peter Paul de Vries.

Rookgordijn
Opmerkelijk is, dat nog steeds niet helder is welke investeerders er achter de overname van Miss Etam zitten. Wel is bekend wie het nieuwe beursfonds gaan leiden. R&S-directeur Rens van de Schoor wordt bestuurder, en Eric Verbaere commissaris.

Van de Schoor is een ex-bankier van ING, die na 2011 betrokken was bij de herstructurering van de kwakkelende winkelketens Didi, Steps en Superstar. Verbaere is een Belgische adviseur bij fusies en overnames.

Pikant
Met name de rol van Verbaere is pikant. Omdat Van de Schoor betrokken was bij de verkoop van Steps en Superstar aan de Belgische winkelketen FNG, circuleerde dit voorjaar geruchten dat de Belgen achter de doorstart van Etam zaten. FNG zegt te willen groeien in de Benelux, maar ontkende destijds iets met de doorstart te maken te hebben.

In dat licht is het opvallend dat Verbaere ook toezichthouder is bij FNG. Zijn advieskantoor VD&P Corporate Finance blijkt eveneens te hebben geadviseerd bij de overnames van Claudia Sträter en Expresso door FNG. Verbaere belde niet terug na een verzoek om contact.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore