Geld en Werk

Thuis je toets maken? Deze Nederlandse start-up kijkt of je niet spiekt

05 februari 2016 15:22 Aangepast: 01 augustus 2017 12:30

Spieken tijdens je tentamen. Het kan op school, maar het is helemaal gemakkelijk als je thuis bent. Daar wil ProctorExam met hun digitale surveillancedienst een stokje voor steken. Inmiddels hebben ze 500.000 euro aan investeringen opgehaald.

In sommige gevallen kan een student niet naar school komen om een tentamen te maken, bijvoorbeeld als een student in het buitenland zit. ProctorExam maakt het mogelijk om thuis een toets af te nemen waarbij de student door twee camera's in de gaten wordt gehouden: de webcam van de laptop en de camera van de smartphone.

Je wordt in de gaten gehouden
De webcam houdt de student in de gaten, de smartphone wordt achter de student geplaatst waardoor de ruimte in beeld komt. Dit moet volgens ProctorExam voldoende zijn om spieken tegen te gaan. De beelden van de camera's worden gestreamd naar de examinator, die aan de student kan vragen om specifieke onderdelen in beeld te brengen. Zit er een spiekbriefje op het toetsenbord van de laptop of tegen de muur? Of heeft de student zijn handpalm volgeklad?

Ook het beeld van de laptop wordt in de gaten gehouden. Dat gebeurt met een programmaatje voor de browser, die de beelden van het bureaublad naar ProctorExam streamt. Zo kan de examinator zien welke programma's de student gebruikt, en of hij niet een tien pagina's tellend Word-document met aantekeningen op de achtergrond heeft staan.

Thumbnail

Inmiddels hebben 1500 studenten gebruikgemaakt van ProctorExam, van de Universiteit van Amsterdam en Fonys-hogescholen tot het Johan Cruijff-college. "Topsporters zitten vaak in het buitenland, waardoor onze technologie voor het Johan Cruijff-college echt heel handig is", zo legt woordvoerdster Charlotte Vis uit. "Onze technologie wordt op dit moment vooral gebruikt om studenten in het buitenland gemakkelijker hun tentamens te laten maken."

Als een student in het buitenland nu een tentamen wil maken, dan worden de papieren naar de betreffende buitenlandse universiteit of hogeschool opgestuurd. Daar mag de student de toets maken, waarna de papieren weer terug naar Nederland worden gestuurd. Dat duurt niet alleen lang, het kost ook nog eens redelijk wat mankracht.

Google Docs-achtig systeem
Met ProctorExam moet het voor zowel de student als docent gemakkelijker worden om examens op te sturen en in te dienen. De docent voert in een soort Google Docs-achtig systeem het tentamen in en voegt aan een lijst de e-mailadressen van de studenten toe. Zij krijgen een mailtje met de datum en tijdstip voor het online tentamen.

Het tentamen wordt in de browser gemaakt en voordat de student moet beginnen, worden er verschillende tests uitgevoerd. Doet de webcam en de microfoon van de computer het? Werkt de camera van de smartphone? Dan moet de student zich identificeren met zijn of haar identiteitskaart en het programmaatje voor de browser installeren.

Tijdens de toets kijkt iemand van ProctorExam mee. Deze persoon houdt in de gaten of de student niet praat, niet spiekt of de plek verlaat. Je kunt als student ook via een chatvenster vragen stellen aan de examinator. De beelden die door ProxtorExam zijn opgenomen, worden versleuteld opgeslagen en gewist zodra ze niet meer nodig zijn - bijvoorbeeld wanneer de school het tentamen na heeft gekeken.

ProctorExam wil aan het einde van dit jaar een omzet van 1 miljoen euro draaien. Om dat te realiseren, wordt de 500.000 euro aan investeringen gebruikt om uit te breiden. "Het systeem is robuust genoeg, nu moeten we groter worden. We gaan onze technologie de komende tijd verder uitrollen in onder andere het Verenigd Koninkrijk. Dat is zo mooi: het is een product dat in elk land voor veel partijen interessant kan zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van