Geld en Werk

Nieuwe smartphone? Deze start-up zet simpel al je data over

08 februari 2016 15:33 Aangepast: 01 augustus 2017 12:00

Het doosje van je nieuwe smartphone openen is een klein geluksmomentje. Maar dan begint het gedoe: al je data van het oude apparaat naar je nieuwe nieuwe toestel overzetten. De Nederlandse start-up Swopey maakt dat proces een stuk makkelijker.

Veel telefoonfabrikanten maken het mogelijk om vrij simpel van het ene toestel naar het andere toestel over te stappen. Eén probleem: het kan vaak alleen voor apparaten van diezelfde fabrikant. En welke app moet je eigenlijk gebruiken om over te stappen? Daar heeft Swopey het antwoord op.

Multiplatform en zonder de cloud
Swopey is software die je op een computer (Windows of Mac) installeert. Je verbindt je oude en nieuwe smartphone met een usb-kabel en selecteert in de app welke data je wilt overzetten. Denk bijvoorbeeld aan contacten, bladwijzers, media en apps. Het maakt niet uit welke smartphone je gebruikt en wat voor nieuw toestel je hebt: Swopey is multiplatform en ondersteunt Android, iOS en Windows Phone.

Thumbnail

Zodra beide smartphones aan de computer zijn gekoppeld, herkent Swopey de toestellen en verschijnen de opties om verschillende soorten data over te zetten. De meeste opties worden bij Android naar Android getoond, Windows Phone naar iOS ondersteunt vooralsnog maar enkele acties, zoals het overzetten van contacten. Het overzetten van data gebeurt allemaal lokaal via de computer: er komt geen clouddienst aan te pas.

Iedereen mag het testen
De software wordt op dit moment uitvoerig getest door het team van Swopey. "We nodigen iedereen uit om de software te downloaden en testen", zegt oprichter Joël Groenland. Dat is nu nog gratis, maar als Swopey als volledig product wordt uitgebracht betalen consumenten 4,99 euro voor een zogeheten token. Daarmee kunnen ze één keer de data van een oud naar een nieuw toestel overzetten.

Het idee achter de token wordt het businessmodel van Swopey. Niet alleen consumenten kunnen zo'n token aanschaffen, ook retailers en providers hebben volgens Swopey interesse in hun software. "We zijn inmiddels in gesprek met enkele grote namen", vertelt Groenland. "Zij kunnen een token voor Swopey als extra service aanbieden wanneer klanten een nieuwe smartphone aanschaffen."

Als bedrijven van Swopey gebruikmaken, heeft de consument de mogelijkheid om thuis op de computer zijn data over te zetten. "Maar onze software is snel genoeg zodat het ook in de winkel kan", zegt Groenland. "Dan ga je met je oude smartphone naar de winkel toe, krijg je daar een nieuw toestel en zet je direct al je data over. Dat is pas service."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van