Economie

AEX zakt 2,5 procent; Arcelor en Delta lloyd kelderen 11 procent

09 februari 2016 13:51 Aangepast: 01 augustus 2017 12:00
Beeld © ANP

Beleggers zijn somber. De AEX-index daalt 2,5 procent. Alle AEX- en Midkapfondsen staan in het rood. In de AEX krijgen ArcelorMittal en Delta Lloyd een enorme dreun.

  • De AEX staat op het laagste niveau van de dag: 390,8 punten
  • De Midkap gaat 3 procent onderuit tot 597,7 punten
  • Drie fondsen kelderen met dubbele cijfers: Fagron, Delta Lloyd en ArcelorMittal

De AEX staat op het laagste niveau sinds maart 2014. De 50 hoofdfondsen (AEX + Midkap) staan allemaal in het rood. Van de laatste zeven handelsdagen eindigde de AEX er zes in de min.

Volatiel
De beurs is bijzonder volatiel. Vanochtend opende de beurs hoger, om daarna een paar keer in de plus en vervolgens weer in de min te zakken. Beleggers maken zich zorgen over de wereldeconomie. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) kwam met een somber rapport en ontkrachte vijf factoren die de olieprijs zouden moeten opstuwen. De olieprijs zal eerder dalen dan stijgen, oordeelt het IEA.

De beurs trekt de dalende lijn van gisteren door. Sinds het begin van het jaar is de AEX al met een kleine 11 procent gedaald. Daar weegt geen dividendrendement tegenop.

Shell onderuit
De meeste AEX- en midkap-fondsen dalen meer dan 1 procent. Zwaargewicht Shell verliest 3,6 procent tot 19,10 euro. Een andere zwaargewicht, Unilever, houdt het verlies beperkt tot 0,7 procent.

ING en ABN Amro
ING, dat ook zwaar telt in de AEX, verspeelt 4 procent. Veel banken hebben het zwaar, ook in het buitenland. In Nederland staat ABN Amro 3 prodent lager, onder de 17 euro. Eerder vandaag stond de koers zelfs op het laagste niveau sinds de beursgang.

TomTom
In de Midkap stond TomTom eerder op een verlies van zo'n 10 procent, maar dat is inmiddels een stuk bijgetrokken. Het fonds staat nog 'maar' 5 procent in de min.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore