Geld en Werk

Dolcis, Invito, Manfield en PRO Sport definitief failliet

05 januari 2016 16:55 Aangepast: 03 augustus 2017 22:15
Beeld © Dolcis

Vrijwel alle afzonderlijke ketens van winkelbedrijf Macintosh zijn nu officieel failliet. De rechtbank in Maastricht sprak dinsdag het faillissement uit over Dolcis, Invito, Manfield, PRO Sport en Steve Madden.

Ook voor de organisatie achter de website en de Hoogenbosch Retail Group (de holding voor de schoenenwinkels) is het doek gevallen.

Het moederbedrijf van de schoenenketens zelf werd vorige week al failliet verklaard. De bewindvoerders probeerden afgelopen dagen om kopers te vinden voor de formules van het bedrijf. Maar geen enkele partij hapte toe, waarna besloten werd om ook voor de ketens een aanvraag tot faillissement in te dienen.

Het omvallen van Macintosh betekent dat duizenden medewerkers op straat komen te staan.

FNV: geen kopers voor ketens, misschien wel voor winkels
''Het ziet er niet best uit. Dit is niet positief'', reageerde vakbondsbestuurder Kitty Huntjens van CNV. Ze vreest dat er geen kopers voor de ketens als geheel meer worden gevonden. Volgens haar moet nu eerder worden gedacht aan overnames van losse filialen.

Thumbnail

Macintosh telt meer dan vijfhonderd winkels in de Benelux. Alleen voor zijn Belgische keten Brantano is nog geen aanvraag tot faillissement of surseance ingediend. Voor Scapino werd dinsdag uitstel van betaling aangevraagd.

'Gesprekken met diverse overnamekandidaten'
Alle winkels en de webshops blijven voorlopig open. De bewindvoerders zeggen nog in gesprek te zijn met diverse overnamekandidaten. Daarbij worden volgens hen alle scenario’s onderzocht, inclusief een verkoop van delen van het winkelbedrijf.

Macintosh ging ten onder aan een hoge schuldenlast en slechte marktomstandigheden. Om uit de financiële zorgen te komen nam de retailer eerder al afscheid van onder meer Kwantum, BelCompany en Halfords. Maar dit loste de problemen niet op. Tegenvallende verkopen in november en de eerste weken van december betekenden voor Macintosh de genadeklap.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore