Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Bewindvoerder probeert bankroet Perry Sport te voorkomen

Beeld © ANP

De Amsterdamse rechtbank heeft Toni van Hees (Stibbe) aangewezen als bewindvoerder van het moederbedrijf van de winkelketens Perry Sport en AktieSport. Van Hees gaat komende dagen kijken of een faillissement van het bedrijf nog voorkomen kan worden.

Unlimited Sports Group (USG) kreeg gisteren uitstel van betaling. Volgens de vakbonden werken er 2300 mensen bij het bedrijf. Volgens andere schattingen zou het gaan om 3000 banen. Volgens cijfers van retailonderzoeker Locatus telt Aktiesport 220 vestigingen. Perry Sport heeft 58 vestigingen.

Van Hees, onder meer bekend als de curator van Indover Bank en de beleggersoplichter René van den Berg, laat weten dat de winkels van AktieSport en Perry Sport nog minstens zes weken zullen openblijven. Dat is de periode dat het UWV de salarissen van het personeel doorbetaalt.

De bewindvoerder kan nog niets zeggen over de oorzaak van de problemen. Ook is het volgens hem nog niet duidelijk wat de kans is dat de winkelketens een doorstart kunnen maken vanuit de surseance. “Daarvoor is het nog te vroeg. Wij zijn gisteren begonnen, en ook vandaag lopen de hele dag gesprekken.”

Doorstart 
Veruit de meeste surseances eindigen in faillissement. Dan zijn schuldeisers al hun tegoeden kwijt, en de werknemers hun baan. Bij een doorstart vanuit een faillissement gaan vaak minder vestigingen door, en kan maar een beperkt deel van de werknemers opnieuw in dienst komen. Een doorstart vanuit surseance is daarom gunstiger voor de werknemers en de schuldeisers.

Maar om door te starten vanuit een surseance moeten schuldeisers als banken en leveranciers vaak wel een streep zetten door een fors deel van hun tegoeden.

Bij Unlimited Sports Group (USG) was gisteren en vanochtend nog niemand beschikbaar voor een commentaar op de surseance. USG is sinds 2006 eigendom van investeringsmaatschappij Bencis Capital.