Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Perry Sport en Aktie Sport op punt van omvallen

Beeld © ANP

Sportwinkels Perry Sport en Aktiesport zitten in de financiële problemen. Het moederbedrijf van de winkels heeft uitstel van betaling aangevraagd.

Dat bevestigt een medewerker van een Aktiesport-vestiging in Utrecht aan RTLZ. Medewerkers hebben om 12.00 uur een mailtje gekregen van moederbedrijf Unlimited Sports Group over uitstel van betaling. Volgens de medewerker wordt er de komende dagen gekeken naar een doorstart. "Dit kwam echt uit het niets," zegt de medewerker. "Na het mailtje was er een hele rare sfeer op het werk."

Unlimited Sports Group reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

Nasleep V&D
De sportwinkels zitten voor een deel in de problemen door de ondergang van V&D en de problemen bij Scapino, blijkt uit de brief. V&D en Macintosh Retail Group 'behoorden tot de de grootste en meest belangrijke business partners van USG'. Er waren 11 shop-in-shops van Perry Sport in V&D-vestigingen en 128 shop-in-shops van Aktiesport in Scapino. In tegenstelling tot de V&D krijgt de schoenenwinkel een doorstart, maar wel zonder de Aktiesport-shops.

Deze ondergangen en de toch al moeilijke markt hebben geleid tot het besluit om uitstel van betaling aan te vragen. "Wij zullen samen met, de binnenkort aan te stellen, bewindvoerder werken aan de best mogelijke oplossingen voor de onderneming." De winkels die onder USG vallen blijven voorlopig open. 

Nieuwe consument
Retail-expert Cor Molenaar is niet heel erg verbaasd. "Het afgelopen jaar is 17 procent van de sportartikelen op internet verkocht. Sportspullen zitten echt in de kopgroep, als het om online verkoop gaat, samen met mode en recreactie."

We shoppen meer online, maar er is meer aan de hand, zegt Molenaar. "Consumenten hebben een iets hoger nettoloon, maar zetten dat extraatje gelijk op hun spaarrekening. Ze geven het niet uit. Consumenten zijn nog bang door de crisis en vrezen dat het in de toekomst weer misgaat."
 
Daarnaast geven we, eenmaal in de stad, meer geld uit in horecagelegenheden en minder in winkels. Perry Sport heeft ook nog eens last van het 'stuck in the middle'-probleem, vertelt Molenaar: "Het is een hele generieke aanbieder van sportspullen. Mensen gaan graag naar een specialist: een hardloopwinkel bijvoorbeeld. Daar komt bij dat Perry Sport voor een deel in de V&D zat, waar te weinig publiek op afkwam. Dixons had hetzelfde probleem. Alles wat in het midden zit, niet heel goedkoop is en niet heel duur, heeft het zwaar." 

Veeleisende sporters
​Retail-expert Hans Eysink Smeets voorziet ook geen mooie toekomst voor de generieke sportwinkels. "In de sportsector is het al jaren drama. De enige sportwinkels die overblijven zijn de gespecialiseerde: hockeywinkels, Runners World, dat soort winkels. Sport is een hobby, dus in een winkel die vol staat met je hobby voel je je lekker. Dat is een andere beleving dan een algemene sportwinkel met een enkele golfclub in de hoek."

Daarnaast zijn mensen ook vrij specifiek, als het om zo’n hobby gaat. "Ze willen een bepaalde maat, dat ene merk. En de generieke winkels hebben die spullen vaak niet." 

Bron: RTL Z