Geld en Werk

HTC stelt lancering veelbelovende virtualreality-bril uit

28 augustus 2015 11:19 Aangepast: 06 september 2015 16:45

HTC stelt de lancering van zijn virtualrealitybril Vive uit naar begin 2016. De gadget verschijnt dus niet veel eerder dan rivaal Oculus Rift.

HTC werkt samen met gamebedrijf Valve aan de geavanceerde virtualrealitybril Vive. Eerder dit jaar beloofde het Taiwanese bedrijf, dat financieel in zwaar weer zit wegens matige telefoonverkopen, dat de Vive-bril nog dit jaar op de markt zou komen. Dat bleek iets te ambitieus, hoewel de eerste headsets voor ontwikkelaars nog dit jaar worden verstuurd.

HTC maakte vandaag bekend dat de introductie voor consumenten is opgeschoven naar het eerste kwartaal van 2016. Het uitstel kwam niet als een verrassing, omdat het slecht gaat met HTC. Ook een aangekondigde wearable, de HTC Grip, werd recentelijk uitgesteld.

HTC slaagt er nu niet in om concurrent Oculus, een dochterbedrijf van Facebook voor te blijven. Oculus lanceert in het eerste kwartaal van 2016 ook zijn langverwachte virtualreality-headset. Ook Sony komt volgend jaar met een VR-bril, de 'Morpheus'.

Sensoren
De Vive werkt niet helemaal hetzelfde als de brillen van Oculus en Sony. Hij maakt gebruik van sensoren aan het plafond om je positie in de ruimte te bepalen. Hierdoor kun je rondlopen in de kamer, zonder dat je je hoofd stoot tegen de muur of tegen meubels aan knalt. Maar de extra sensoren zorgen er ook voor dat je wat meer werk moet doen om de bril te kunnen gebruiken, en dat je voldoende ruimte moet hebben.

Een klein aantal ontwikkelaars is al wel aan de slag met het maken van games en video's voor de Vive. Tijdens beurzen houdt HTC al een tijdje demo's van het prototype. Het goede nieuws voor HTC is dat de meeste testers erg enthousiast op de Vive reageren. Zo ook de Nederlandse VR-experts 'The Virtual Dutchmen' in onderstaande video:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore