Geld en Werk

Claim van 14 miljard voor Obama om afblazen oliepijplijn

07 januari 2016 17:53 Aangepast: 03 augustus 2017 21:44
Beeld © AFP

Een Canadees bedrijf claimt 14 miljard euro van de Amerikaanse overheid omdat die de aanleg van oliepijpleiding Keystone XL heeft afgeblazen. Het doet dat via de geschillencommissie van het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag NAFTA.

Er is ook is een klacht ingediend bij de federale rechtbank van Houston in Texas. Het bedrijf, TransCanada Corp. dat pijpleidingen bouwt, stelt dat het besluit van president Barack Obama om een streep te halen door het project niet op de juiste wijze tot stand is gekomen. Hij had volgens het bedrijf namelijk helemaal niet de bevoegdheid om te beslissen over de grensoverschrijdende pijpleiding. 

Greenpeace vindt het schandalig dat TransCanada Obama's beslissing, die dateert van november vorig jaar, via de rechtszaal probeert terug te draaien. Via de bijna 1900 kilometer lange Keystone-leiding zou er per dag 830.000 vaten ruwe olie uit de teerzandvelden van Canada naar raffinaderijen in het zuiden van de VS vervoerd worden. Volgens Greenpeace was het project zeer schadelijk voor klimaat en milieu.

'Soortgelijke claims in EU'
De megaclaim is waar tegenstanders van het vrijhandelsverdragen tussen Europa en de VS (TTIP) en Canada (CETA). voor waarschuwen. Ook in het nog te sluiten TTIP-akkoord is er sprake van een arbitragehof, het zogeten ISDS. Tegenstanders vrezen rechtsongelijkheid, omdat het vaak grote multinationals zijn die de gang naar het arbitragetribunaal maken. Een ander nadeel is dat de rechter in eigen land in een eventueel conflict wordt buitengesloten. 

Critici zijn verder tegen geschillencommissies bij vrijhandelsverdragen omdat schikkingen die getroffen worden bindend zijn en niet openbaar gemaakt worden. 

Het bedrijf investeerde 3,1 miljard dollar in het Keystone XL-project en meldde gisteren dat ze er tussen de 2,5 en 2,9 miljard dollar op zullen afschrijven. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore