Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Schilder, kok of schoenenpoetser: zo begonnen dictators hun loopbaan

Zelfs megalomane, niets en niemand ontziende, wrede onderdrukkers hebben ooit een eerste baan gehad. Een inkijkje in de wonderlijke carrières van dictators.

Business Insider stelde een lijst op van 12 dictators en wat ze deden voor ze de macht grepen. Wij selecteerden de meest opmerkelijke voorbeelden.

Kim Il-Sung
In zekere zin de dictator der dictators die het zelfs voor elkaar kreeg om na zijn dood nog het officiële staatshoofd te blijven van Noord-Korea. Zelf was hij er later absoluut niet van gediend, maar Kim begon zijn carrière als verzetsstrijder tegen de Japanse overheersing.

Kim Il-Sung regeerde zijn land met ijzeren vuist van 1948 tot zijn dood in 1994.

Thumbnail

Adolf Hitler
Hitler, bijkans de wreedste massamoordenaar uit de wereldgeschiedenis, begon zijn loopbaan heel anders dan die ëindigde. Lang voor hij in 1933 de macht greep in Duitsland, en het land omvormde tot een totalitaire staat, begon hij in Wenen als kunstschilder.

In 1907 meldde hij zich aan voor de kunstacademie, maar werd afgewezen omdat hij te weinig talent had. Dat weerhield Hitler er niet van enige tijd als aquarelschilder aan de slag te gaan. Hitler stond aan het hoofd van Nazi-Duitsland van 1933 tot zijn zelfmoord in 1945.

Thumbnail

Idi Amin
Amin regeerde Oeganda van 1971 tot 1979, nadat hij de macht had gegrepen door een staatsgreep. Dat hij ooit te boek zou komen te staan als 'De slachter van Afrika' kon niemand bevroeden toen hij zijn loopbaan begon als sous-chef in een restaurant.

Thumbnail

Nicolae Ceaușescu
De Stalinistische dictator van Roemenië heeft zich bijzonder ver opgewerkt. Voor hij in 1965 secretaris-generaal werd van de communistische partij, begon hij zijn prille carrière als een leerling-schoenenlapper.

Thumbnail

Benito Mussolini
De fascistische dictator van Italië begon zijn carrière als schoolmeester. Daarna had hij allerlei baantjes voor hij faam maakte als politiek journalist. In 1922 greep hij de macht in Italië om die onder druk van Nazi-Duitsland pas af te staan in 1943.

Thumbnail