Geld en Werk

Deze robot houdt telemarketeers bezig tot ze gek worden

17 februari 2016 15:56 Aangepast: 01 augustus 2017 09:30

Een programmeur uit Los Angeles heeft een slimme manier verzonnen om van vervelende telefoontjes van telemarketeers af te komen. Hij ontwikkelde een robot die het gesprek van je overneemt tot de verkoper het opgeeft.

Het is voor velen een terugkerende irritatie: je wordt gebeld door een onbekend nummer, neemt toch maar op omdat je geen belangrijk gesprek wilt missen en je wordt 'beloond' met een verkoopgrage telefonist aan de andere kant van de lijn.

De robot neemt je deze gesprekken uit handen en als bonus mag je ook nog meeluisteren naar het resultaat. De beste manier om de marketeer door te sturen naar de bot, is om even net te doen alsof je niet degene bent die de beller zoekt, om vervolgens het belletje door te schaken naar een speciaal nummer.

Verwarde man
The Jolly Roger Telephone, zoals de bot heet, werd ontwikkeld door Roger Anderson. Hij heeft zelf een flink aantal zinnen ingesproken die de bot kan opzeggen. Ze zijn er allemaal op gericht om de marketeer zo lang mogelijk aan de lijn te houden.

The Washington Post schrijft dat Anderson uiteindelijk heeft gekozen voor een bot die overkomt als een wat verwarde en snel afgeleide man, omdat dat het beste bleek te werken.

Zo verloopt zo'n gesprek ongeveer

M(arketeer): "Goedemiddag u spreekt met marketeer x"

B(ot): "Bent u een echt persoon?"

M: "ehh.. ja."

De verkoper begint zijn verhaal, de bot onderbreekt:

B: "Ha lieverd, ik ben aan de telefoon." De bot voert een kort gesprekje met zijn denkbeeldige vrouw en vervolgt het gesprek.

B: "Sorry, met wie sprak ik ook alweer, en waarom belt u?"

De verkoper begint zijn verhaal opnieuw, alleen maar om weer onderbroken te worden door grapjurk van een robot. Die maakt het alleen maar bonter en bonter.

B: "Och jee, wacht even. Er zit een bij op me. Blijf maar gewoon praten, ik zeg even niks door die bij."

etc. etc.

Kickstarter
Op dit moment is de service alleen nog maar in de VS en het Verenigd Koninkrijk beschikbaar, maar als het aan Anderson ligt wordt de dienst later ook in andere landen uitgerold. Anderson is een Kickstarterproject gestart om de dienst verder uit te breiden.

Op de site van Jolly Roger staat een redelijk hilarisch fragment, om een idee te geven wat je de achteloze verkoper kunt  aandoen:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore