Geld en Werk

Deze robothand werkt hetzelfde als een echte hand

22 februari 2016 16:47 Aangepast: 01 augustus 2017 08:30
Het apparaat bestaat uit 3D-geprintte botten

De meeste simpele handelingen, zoals de was opvouwen of je haar in een staart (of vol gel) doen, zijn voor een robot een enorm lastige taak. Een nieuw onderzoek van de University of Washington in Seattle bewijst dat de technologie de mensheid tóch misschien wel in kan halen.

Duizenden jaren evolutie hebben ervoor gezorgd dat onze pezen en spieren zeer verschillende gedetailleerde bewegingen kunnen uitvoeren. Het is dus een lastige taak om al deze verfijnde technieken in een paar decennia door robots te laten na-apen. Het onderzoek van Zhe Xu en Emanuel Todorov is daarom hoopvol, zij ontwikkelden 'de meest gedetailleerde en nauwkeurige' hand die we tot nu toe hebben gezien, schrijft ieee.org.

Het apparaat bestaat uit 3D-geprinte botten, die gebaseerd zijn op de structuur van een echte hand, blijkt uit het onderzoek. De gewrichten hebben de onderzoekers nagebootst met speciaal plastic en rubber. Vervolgens zijn er 10 kleine motortjes ontworpen die de pezen onderaan de hand na-apen.

Hoe werkt het
In de video is te zien hoe één van de onderzoekers een handschoen aantrekt die in verbinding staat met de robothand. Het apparaat weet vervolgens zeer gedetailleerd alle bewegingen na te doen.

Toepasbaar voor gewonde militairen
Het onderzoek wordt gefinancierd door het Amerikaanse 'Defense Advanced Research Projects Agency', een instituut van het Amerikaanse ministerie van Defensie dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van militaire technologie. De robothand zou onder andere gebruikt kunnen worden voor de rehabilitatie van gewonde soldaten.

De onderzoekers verwachten dat het nog een paar jaar zal duren om het apparaat helemaal te perfectioneren.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore