Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Ticketswap scherpt beveiliging aan: zo werkt het

Beeld © Getty images

Grote dance-organisaties als Sensation en Awakenings hebben een deal gesloten met Ticketswap om fraude met de doorverkoop van kaartjes te voorkomen. Dit moet voorkomen dat het gekochte kaartje toch ongeldig blijkt. Dat werkt zo.

De veranderingen zijn vandaag aangekondigd. In principe is Ticketswap een van de veiliger manieren om tweedehands tickets te kopen. De website probeert op meerdere manieren de kopende en verkopende partij te checken.

Zo werkte Ticketswap tot nu toe

  • Zowel de koper als de verkoper moeten zich aanmelden met Facebook. Zo kun je zien met wie je te maken hebt. Ook kun je zien hoeveel tickets de verkoper al eerder verkocht heeft.
  • Ticketswap scant de barcode van het ticket. Zo wordt voorkomen dat iemand hetzelfde ticket meerdere keren doorverkoopt. 
  • De verkoper kan maximaal 120 procent van de originele verkoopprijs voor het ticket vragen.
  • Als je een ticket koopt, maakt je geld over via iDeal. Het ticket kun je meteen downloaden. De verkoper ontvangt het geld de volgende werkdag op zijn rekening. 
  • Ticketswap houdt bij zowel de koper als de verkoper 5 procent van de prijs in.
  • Stel, je verkoopt een ticket van 20 euro. Dan houdt Ticketswap daar 5 procent van in (1 euro). Jij ontvangt dus 19 euro. De koper betaalt 1 euro extra aan Ticketswap, dus 21 euro.

Fraude

Maar met dit systeem blijft het risico bestaan dat iemand hetzelfde ticket via andere wegen meerdere malen doorverkoopt – of zelf zorgt dat hij eerder bij het evenement aanwezig is.

In het geval van fraude wordt de verkoper geblokkeerd op Ticketswap en krijg je je geld terug, maar op het moment dat je voor een onverbiddelijke beveiliger staat met een ticket dat al eens gescand is, heb je daar weinig aan. Om dat te voorkomen gaat Ticketswap nu nog een stapje verder.

Secure Swap

Met het Secure Swap-systeem wordt de barcode van het verkochte ticket ongeldig gemaakt en vervangen door een nieuwe barcode. Zo weet je zeker dat je een uniek ticket in handen hebt. 

  • Zowel de koper als de verkoper moeten zich aanmelden met Facebook. Zo kun je zien met wie je te maken hebt. Ook kun je zien hoe veel tickets de verkoper al eerder verkocht heeft.​​
  • Na verkoop van het ticket neemt Ticketswap contact op met de evenement-organisator. Die controleert het oude ticket op echtheid. Je krijgt vervolgens een nieuw ticket met een nieuwe barcode. Het oude ticket wordt ongeldig gemaakt en is dus niet meer te gebruiken.​

Een handjevol organisaties maakte al gebruik van het Secure Swap-systeem. Nu ook de grootste dance-organisaties zich hebben aangesloten, is de verwachting dat ook andere organisaties snel overstag zullen gaan. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Festivals sluiten deal met TicketSwap om valse kaartjes tegen te gaan

Dit is een artikel van