Geld en Werk

Deze beginnende kledingontwerpster schopt het tot Hollywood

23 februari 2016 16:59 Aangepast: 01 augustus 2017 08:00
Reikerstorfer werd vorig jaar gespot voor de pre Golden Globes Gifting Suite Beeld © DPA pre Golden Globes Gifting Suite - Reikerstorfer belandde op de Gifting Lounges ​van de Golden Globes

Terwijl menig Hollywoodster de laatste hand legt aan haar jurk voor de Oscars, begint de echte spanning misschien wel pas zaterdag. Want heeft dé outfit de kranten gehaald?

Aandacht is niet alleen belangrijk voor de A-listers, maar ook voor de ontwerpers van de jurken die ze uitkozen. De grootste sterren laten er vaak één maken door een gevestigde naam, maar de iets kleinere acteurs en muzikanten bezoeken zogenaamde 'Gifting Lounges'. Deze beurzen dienen als springplank voor onbekendere kleding-,  cosmetica- en sierradenmerken.

Het is als ontwerper niet gemakkelijk om op zo’n beurs binnen te komen, daar moet je voor gevraagd worden. Kledingontwerpster Miriam Reikerstorfer uit Den Haag schopte het vorige maand tot de Gifting Lounges ​van de Golden Globes in Hollywood. Sindsdien werkt ze aan een nieuwe collectie en wordt haar webshop steeds vaker gevonden.

Vrouwelijke en luxe ontwerpen
"Mijn laatste collectie is gebaseerd op het thema 'Hollywood'. Ik had er natuurlijk niet op gerekend dat ik daar uiteindelijk ook heen zou gaan", vertelt ze. Reikerstorfer studeerde drie jaar geleden af van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en werd vorig jaar zomer gespot door scouts van de Vancouver Fashionweek. Sindsdien gaat het hard met haar carrière.

"Ik houd van vrouwelijke en luxe kleding en heb onder andere avondjurken ontworpen. Dat vonden ze in Canada erg tof, dus werd ik uitgenodigd. Eenmaal in Vancouver werd ik opgemerkt door scouts van de Gifting Lounge." Een half jaar pakte ze dus opnieuw haar koffers, ditmaal naar Hollywood. "Het was heel vaag, want ik wist helemaal niet hoe zoiets werkte. Je bent wel een beetje starstruck als je daar staat."

'Hollywoodsterren zijn altijd op zoek'
Een bezoek aan zo’n Gifting Lounge is de droom van menig fashionliefhebber: sterren mogen niet alleen rondneuzen in de collectie van grote merken, maar ook van nieuwe onbekende designers. Als ze wat zien dat hun bevalt, mogen ze de kleding meenemen. Reikerstorfer viel als nieuwe ontwerper op. "Ze waren erg geïnteresseerd in wat ik deed, ook omdat veel Hollywoodsterren altijd op zoek zijn naar iets nieuws."

Dus kletste ze een beetje met de sterren en liet ze hun haar ontwerpen zien. Dat beviel: actrice Viola Davis (Doubt, The Help) pakte een sjaal in, net als Zoë Bell (stuntvrouw Inglourious Basterds). Mister Big uit Sex and the City (ehm, we bedoelen natuurlijk acteur Chris Noth) nam een topje mee voor zijn vrouw. "Hij is super lief en heel charmant. Soms denk je dat sterren vinden dat ze beter zijn dan anderen, maar als je echt met ze praat, zijn ze heel vriendelijk", vertelt ze.

 

Flinke investering
Beginnende ontwerpers die uitgenodigd worden voor zo’n Gifting Lounge, krijgen daar niet voor betaald. Alle kledingstukken vliegtickets en hotels moet Reikerstorfer uit eigen zak betalen.

"Het is een hele investering. Je begint eerst voor jezelf en kijkt dan of het loopt of niet. In de mode gaat sowieso alles anders. Het gaat heel goed, of helemaal niet. Mensen moeten je leren kennen", vertelt ze. Ondertussen loopt de PR-machine door, want niet lang geleden klopte ook magazine Vogue UK op de deur.

Toekomstdroom
Komende tijd laat ze Hollywood even voor wat het is en focust zich op haar nieuwe collectie. "Hopelijk kan ik komende jaren uitbreiden naar een stevige onderneming. Ik wil graag door blijven gaan met het ontwerpen van mode en nieuwe collecties maken." En als Hollywood dan weer op de deur klopt, sluit ze een verhuizing niet uit. "Wat komt, dat komt. Ik zou het heel leuk vinden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore