Geld en Werk

Ondernemers zorgen voor recordaantal online belastingaangiftes

29 februari 2016 12:38 Aangepast: 01 augustus 2017 07:00

Vanaf morgen kunnen miljoenen Nederlanders hun aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2015 doen. Staatssecretaris Wiebes zegt dat spreiding daarbij noodzakelijk is, omdat maximaal 40.000 mensen tegelijk aangifte kunnen doen.

Dit jaar hebben acht miljoen mensen een uitnodiging ontvangen om online aangifte te doen. Hieronder zitten ook 1,2 miljoen ondernemers, die hun aangifte voor het eerst kunnen doen via Mijn Belastingdienst. Het is niet langer mogelijk om het aangifteprogramma te downloaden om de aangifte offline in te vullen.

Dit jaar kan de aangifte voor de laatste maal ook nog op papier ingevuld worden. De verwachting is daarentegen dat 98 procent dit digitaal doet, een procentje meer dan vorig jaar.

Topdrukte verwacht
Hoewel de meeste mensen alleen de vooraf ingevulde aangifte hoeven te bevestigen - en dus snel klaar zijn - worden er toch moeilijkheden verwacht. Spreiding is daarom nodig, zegt staatssecretaris Wiebes. Hij laat weten dat er maximaal 40.0000 mensen tegelijkertijd online aangifte doen. De oplossing is opnieuw een extra maand om aangifte te doen.  

De Consumentenbond verwacht topdrukte komende week. Zij verwachten op basis van eigen onderzoek dat meer dan de helft van alle Nederlanders (58 procent) meteen in de eerste week van maart aangifte doet. Dat was in 2014 nog 49 procent.

Berichtenbox
Ondertussen doen we steeds meer digitaal zaken met de overheid. Ruim 3,6 miljoen mensen hebben inmiddels hun Berichtenbox op MijnOverheid geactiveerd, en daar komen volgens het ministerie van Financiën dagelijks 20.000 mensen bij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore