De positie van Timo Huges als commissaris van het Havenbedrijf Rotterdam staat ter discussie. Dat erkent het havenbedrijf tegen RTL Z.
Huges moest in juni opstappen als topman van spoorbedrijf NS, wegens zijn rol bij gesjoemel bij de aanbesteding van de concessie voor het openbaar vervoer in Limburg. Toen bleek dat hij hierover niet de volledige waarheid had gesproken, verloor hij het vertrouwen van de aandeelhouder van NS. Het staatsbedrijf valt onder minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.
Huges is ook commissaris bij het Havenbedrijf Rotterdam, waarvan de staat eveneens grootaandeelhouder is. De staat bezit een belang van 30 procent in het Havenbedrijf. De gemeente Rotterdam bezit een belang van 70 procent. Maandag vroeg D66 zich in vragen aan Dijsselbloem over Huges' omstreden afkoopsom af of de gevallen NS-topman gezien het verdampte vertrouwen nu wel kan aanblijven als toezichthouder bij de Rotterdamse staatsdeelneming.
Toekomst Huges
Het Havenbedrijf Rotterdam zegt zelf geen klachten over de ex-spoorbaas als toezichthouder te hebben. "Het Havenbedrijf is tevreden over het functioneren van de heer Huges als commissaris", aldus woordvoerder Tie Schellekens. Wel erkent het bedrijf dat het commissariaat door de gebeurtenissen bij NS ter discussie staat. "Wij zijn in overleg met de aandeelhouders Rijk en Gemeente Rotterdam over het in te nemen standpunt ten aanzien van de toekomst van de heer Huges als commissaris."
Huges houdt sinds 2012 toezicht op het Havenbedrijf Rotterdam. Als voorzitter van de beloningscommissie gaat hij onder meer over de beloningen van de raad van bestuur. Voor het Rotterdamse commissariaat ontvangt Huges een vergoeding van 30.000 euro per jaar. Zijn huidige termijn loopt tot maart 2016.
Grootste aandeelhouder
Hoe de Gemeente Rotterdam als grootste aandeelhouder tegen de positie van de voormalige NS-topman als commissaris bij het Havenbedrijf aankijkt, is onbekend. Een woordvoerster van wethouder Adriaan Visser van Financiën wil niet ingaan op inhoudelijke vragen over de discussie. Wel geeft zij aan dat het Rijk als minderheidsaandeelhouder evenveel inspraak heeft als de gemeente. "Bij belangrijke onderwerpen geldt 'joint control'. Dat wil zeggen dat de aandeelhouders het eens moeten zijn met elkaar."
Minister Dijsselbloem wil eerst de vragen van de Kamer beantwoorden, voor hij commentaar geeft. Huges kon vanochtend nog geen reactie geven.
ZIE OOK: Reconstructie: Het vertraagde ontslag van NS-topman Huges