Geld en Werk

'Verzekeraars doen vrijwel niets tegen landroof en ontbossing'

30 mei 2017 15:44 Aangepast: 30 mei 2017 16:19
Ontbossing in Indonesië. Beeld © Anadolu Agency

Het merendeel van de Nederlandse levensverzekeraars doet weinig tot niets om ontbossing en landroof door de palmoliesector tegen te gaan. Dat schrijft de Eerlijke Verzekeringswijzer in een nieuwe onderzoek.

Volgens de onderzoekers gebruiken de verzekeraars, die investeren in de palmolie-industrie, nauwelijks de invloed die ze als aandeelhouder hebben om de bedrijven bij te sturen.

Vivat scoort punten

Alleen Vivat doet het echt goed. Zij scoorden het maximum van 10 punten. De top 3 bestaat verder uit Achmea (een mager zesje) en NN (een 5).

Volgens Eerlijke Verzekeringswijzer kan het gros van de verzekeraars niet hardmaken wat ze in de praktijk doen om ontbossing en landroof tegen te gaan. Ze stemmen bijvoorbeeld niet mee op aandeelhoudersvergaderingen van bedrijven die actief zijn in de palmolie-industrie. Daar kunnen de grote beleggers invloed uitoefenen op het beleid van de bedrijven.

Bedroevende scores

Grote verzekeraars als Aegon, Allianz en Delta Lloyd krijgen een bedroevende score mee van een 1 of een 2. Dat betekent dat ze op vrijwel geen enkel front punten scoren.

NN laat in een reactie blijken niet ontevreden te zijn met de score. Het bedrijf zegt een ruime voldoende te scoren op de onderdelen screening, dialoog met bedrijven en uitsluitingsbeleid - bedrijven waar de verzekeraar sowieso niet in investeert. 

Dat NN geen score krijgt voor het stembeleid, is niet verwonderlijk, vindt de verzekeraar. Er waren nu eenmaal geen voorstellen op de aandeelhoudersvergaderingen waarop gestemd kón worden. Maar dat betekent dus ook dat NN zelf geen voorstellen voor verbetering heeft ingediend.

Aegon scoort 2, toch blij met Verzekeringswijzer

Een woordvoerder van Aegon vertelt dat 'het heel goed is dat de Eerlijke Verzekeringswijzer bestaat', ook al scoren ze slechts een 2. De verzekeraar laat verder weten te gaan onderzoeken hoe ze op de genoemde punten verbetering kunnen boeken.

De volgende keer hoopt Aegon wat beter te scoren, omdat het bezig is met het smeden van een 'coalitie' die gezamenlijk een vuist kan maken tegen de misstanden. Aegon is trouwens een veelpleger als het om slechte rapportcijfers op het gebied van duurzaamheid gaat. Ook de Eerlijke Bankwijzer was eerder dit jaar vernietigend over de bankactiviteiten van Aegon.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore