Geld en Werk

Nederlandse vennootschappen spin in web belastingontwijking Uber

22 oktober 2015 22:02 Aangepast: 22 oktober 2015 22:34
Beeld © anp

Taxidienst Uber betaalt buiten de VS bijna geen belasting, mede dankzij een Nederlandse CV dat als adres een advocatenkantoor op de Bermuda's heeft.

Het Amerikaanse Fortune zocht uit hoe Uber ervoor zorgt dat het zo min mogelijk belasting hoeft te betalen. Daarbij is een sleutelrol weggelegd voor Nederlandse vennootschappen.

Bovenaan staat Uber International CV (commanditaire vennootschap). Verder is er Uber BV (besloten venootschap), deze int 20 procent van de ritprijs die een Uber-chauffeur waar dan ook buiten de VS aan een klant in rekening brengt. De resterende 80 procent is voor de chauffeur.

Royalties blijven in Nederland, belastingvrij
Uber BV betaalt een royalty-vergoeding aan Uber International CV voor het gebruik van de app van Uber. Na aftrek van kosten heeft Uber BV een marge van 1 procent, oftewel: 1 procent van de prijs die de klant betaalt, is winst voor Uber BV. Daarover wordt in Nederland wel vennootschapsbelasting geheven.

De rest van de 20 procent van de ritprijs (het overgrote deel dus) die in eerste instantie terecht komt bij Uber BV is voor Uber ​International CV. Deze laatste betaalt in Nederland echter geen belasting over royalties.

Fiscus in VS incasseert een klein deel van de ritprijs
Voor de Amerikaanse belastingdienst is Uber ​International CV Nederlands (hoewel het een adres heeft op de Bermuda's), zodat de fiscus in de VS geen belasting kan innen. En op de Bermuda's? Daar wordt ook geen vennootschapsbelasting geheven.

Uber betaalt uiteindelijk wel een beetje belasting in de VS: Uber International CV maakt geld over naar de VS voor het gebruik van de app. Dat bedrag is 1,45 procent van de ritprijs. Over elke tien euro die een klant betaalt aan een chauffeur, gaat dus 14,5 eurocent naar de VS. De rest van het geld blijft zitten in Uber International CV.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore