Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

NS betaalt omstreden bestuurder 250.000 euro

19 februari 2016 10:29 Aangepast: 01 augustus 2017 09:00

De NS geeft nu toch meer inzicht in een geheime schikking die het trof met een omstreden bestuurder. Jeff Hoogesteger krijgt wegens zijn ontslag 249.802 euro mee. Ook kan hij nog maximaal 75.000 euro vergoeding krijgen voor gemaakte juridische kosten, blijkt uit het vandaag verschenen jaarverslag van NS over 2015.

Hoogesteger werkte als bestuurder bij Abellio. Hij werd uit zijn functie gezet nadat deze NS-dochter in opspraak raakte wegens gerommel met een aanbesteding in Limburg. Hoogesteger sleepte NS vervolgens zelf voor de rechter om een 'billijke' ontslagvergoeding los te peuteren.

Kamervragen
Eerder onthulde RTL Z dat die zaak van de rol verdween, omdat partijen stiekem een schikking hadden getroffen. Dit leidde tot kamervragen van onder meer de PVV, het CDA en D66. Minister Dijsselbloem van Financiën, de aandeelhouder van de NS, zei in een reactie dat hij niet wist dat er geschikt was en dat het een zaak was van de NS.

De kamervragen zijn nog niet beantwoord. Maar NS maakt nu toch alvast maar bekend hoe hoog het schikkingsbedrag is. Eerder zei het bedrijf dit niet te kunnen, omdat hierover afspraken zouden zijn gemaakt tussen de betrokken partijen. Waarom NS het bedrag alsnog publiceert, is niet duidelijk.

Blij met schikking
Hoogesteger is blij met de schikking die NS met hem trof, laat zijn advocaat weten.

Zijn ontslag gaat per 1 februari 2016 in en als uitgangspunt voor het schikkingsbedrag is 'de neutrale kantonrechtersformule' gebruikt, zegt zijn advocaat. Met name dit laatste is opmerkelijk, want het geeft aan dat het ontslag van Hoogesteger niet het gevolg is van schuld of verwijtbaar handelen van zijn zijde.

'Eindelijk door met leven'
Dit staat op gespannen voet met uitspraken die minister Dijsselbloem van Financiën deed. Deze laatste oordeelde hard over de onregelmatigheden in Limburg, waarvoor Hoogesteger dus medeverantwoordelijk was. Ook zei Dijsselbloem meerdere malen dat hij het vervelend vindt als betrokkenen met regelingen vertrekken.

Uitgerekend dat doet nu ook Hoogesteger, en zelfs zonder enige vorm van korting op zijn ontslagvergoeding. Hoogesteger zelf wil volgens zijn advocaat verder geen toelichting geven. "Maar ik kan u zeggen dat hij blij is dat de zaak achter hem ligt. Hij kan eindelijk door met zijn leven."

Huges krijgt meer
De NS schikte eerder al met voor met oud-NS-baas Timo Huges voor dik 175.000 euro. Uit het jaarverslag blijkt nu dat Huges daar nog 65.000 euro bij kreeg als vergoeding voor juridische bijstand.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore