Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Eneco had wind mee in 2015: winst blijft op peil

Beeld © AFP

Energiebedrijf Eneco had afgelopen jaar de weersomstandigheden mee. Ondanks de extreem zachte maanden november en december was het gemiddeld iets minder warm dan in 2014, wat het gasverbruik ten goede kwam.

Ook waaide het harder, waardoor meer stroom kon worden opgewekt met eigen windmolens. Mede dankzij die rugwind wist Eneco de winst op peil te houden, blijkt uit de jaarcijfers.

Meer winst
Meer eigen productie leidt tot hogere marges. Het bedrijf slaagde er daarnaast in de kosten met 7 procent terug te dringen. Onder de streep bleef 208 miljoen euro over, 2 miljoen meer dan een jaar eerder.

De omzet zakte wel met 6,7 procent tot 4,3 miljard euro. Dat komt door lagere prijzen. Ook waren klanten gemiddeld genomen zuiniger met elektriciteit. Daar stuurt Eneco overigens zelf op aan. De slimme thermostaat Toon, ontwikkeld door het vorig jaar geheel ingelijfde dochterbedrijf Quby, hangt inmiddels in 225.000 huiskamers. Dat waren er een jaar eerder nog 100.000.

Investeringen
Eneco investeerde afgelopen jaar 715 miljoen euro in verduurzaming van de energievoorziening en in verbetering en uitbreiding van zijn energienetten. Dat is minder dan in de twee voorgaande jaren. Het bedrijf stak onder meer geld in nieuwe windmolenparken. De duurzame opwekcapaciteit nam mede daardoor met 14 procent toe.

De marktomstandigheden zullen voorlopig nog wel moeilijk blijven, verwacht Eneco. Daarom waagt het bedrijf zich nog niet aan voorspellingen over de resultaten van dit jaar.