Spyker leeft nog steeds

Meerderheid schuldeisers Spyker slikt akkoord

13 mei 2015 18:48 Aangepast: 06 september 2015 16:17

Een meerderheid van de schuldeisers van de in surseance verkerende sportwagenfabrikant Spyker heeft woensdag bij de rechtbank in Lelystad ingestemd met een voorstel voor een zogenoemd crediteurenakkoord. Dat zei een woordvoerder van de rechtbank.

Volgens het voorstel krijgen de betrokken crediteuren over hun vordering tot en met 12.000 euro het volledige bedrag betaald en over het gedeelte van de vordering dat hoger is dan 12.000 euro, 10 procent.

Veel crediteuren schieten er fors bij in, maar het alternatief is een faillissement en in dat geval zouden ze naar al hun centen kunnen fluiten. De totale schuldenlast van Spyker bedraagt 44 miljoen euro.De rechtbank neemt volgende week vrijdag een definitieve beslissing over het akkoord. Als de rechtbank het akkoord goedkeurt, kan de sportwagenfabrikant uit surseance komen.

Saab GB
Spyker werd in december vorig jaar failliet verklaard, maar in hoger beroep werd dat besluit in januari vernietigd door het gerechtshof in Leeuwarden. Dat gebeurde nadat een investeerder een bedrag van 4,3 miljoen op de rekening had gestort, waardoor een crediteurenakkoord mogelijk werd.

Van doorslaggevend belang daarbij was de overeenstemming die werd bereikt met de curator van Saab GB, met een vordering van 24,9 miljoen euro de grootste schuldeiser. Saab GB neemt genoegen met een uitkering van 61.000 euro. Daarnaast is overeengekomen dat een derde voor 48.000 euro aandelen Spyker van deze crediteur koopt.

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore