Economie

Delta Lloyd en OCI verdwijnen uit de AEX

02 maart 2016 21:09 Aangepast: 01 augustus 2017 06:00
Beeld © ANP

Delta Lloyd en OCI verliezen deze maand hun notering aan de Amsterdamse hoofdindex, de AEX. De jaarlijkse herindeling is voor ABN Amro en SBM Offshore juist goed nieuws.

Ieder jaar wordt in maart de index opnieuw samengesteld. Beleggerswebsite Behr.nl houdt door het jaar heen een virtuele tussenstand bij van AEX- en MidKap-fondsen. Dat gebeurt op basis van een aantal kenmerken van bedrijven, waarvan de beurswaarde de belangrijkste is.

Delta Lloyd gekelderd
Die beurswaarde van Delta Lloyd is flink afgenomen. In een jaar tijd heeft het bedrijf bijna 65 procent aan waarde verloren. Op dit moment is het bedrijf nog maar krap 1,3 miljard euro waard op de beurs. En dat is niet genoeg om in de AEX te blijven.

Een woordvoerder van de geplaagde verzekeraar reageert gelaten: "Je wordt opgenomen [in de AEX] op basis van een sommetje. Zo zijn we er in gekomen, en nu dan even niet."

"We wisten dat het eraan zat te komen. Het is niet heel erg. Het is belangrijker dat we onze klanten goed bedienen en dat over twee weken de aandeelhouders goedkeuring geven aan de claimemissie."

Delta Lloyd wil voor 650 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgeven om geld op te halen om de buffers te versterken, maar daarvoor moet een meerderheid van de aandeelhouders wel toestemming geven.

Ook het Egyptische kunstmestbedrijf OCI verliest zijn notering aan de AEX. OCI heeft net als Delta Lloyd het afgelopen jaar veel waarde verloren en gaat fuseren met een Amerikaanse branchegenoot. Slechts een deel van de activiteiten gaat door onder de naam OCI, dat aandeel blijft wel verhandelbaar in Amsterdam, in de MidKap.

ABN Amro en SBM Offshore erin
De staatsbank is, zelfs nu het nog maar 23 procent van zijn aandelen naar de beurs heeft gebracht, waardevol genoeg om een AEX-notering te krijgen. Daarmee keert het bedrijf na acht jaar afwezigheid weer terug in de hoofdindex.

Ook SBM Offshore mag weer pronken met een plek in de eredivisie van de beursbedrijven. De Nederlandse maker van drijvende olie-installaties won het afgelopen jaar 11 procent aan beurswaarde.

De nieuwe indeling van Amsterdamse beurzen wordt op 21 maart van kracht.

`