Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

ABP komt geld tekort, maar verlaagt toch de premie

27 november 2015 09:20 Aangepast: 27 november 2015 15:16
Beeld © ANP

De dekkingsgraad van het ABP staat dik onder het wettelijk minimum, maar toch gaat de pensioenpremie per 1 januari flink omlaag. De verlaging is wel tijdelijk, want per 1 april moet het ABP meteen weer een herstelpremie invoeren.

De pensioenpremie van het ABP gaat op 1 januari flink omlaag doordat de pensioenopbouw wordt verlaagd, maar door de slechte economische situatie moet het ABP begin volgend jaar wel meteen weer een extra herstelpremie invoeren. Bovenop de lagere pensioenpremie moeten werkgevers en werknemers dan weer een opslag betalen om het fonds uit het financiële moeras te trekken. Door de verhoging van de pensioenpremie krijgt de koopkracht van ambtenaren een knauw.

Minder pensioen, maar meer salaris
Het ABP verlaagt op 1 januari de pensioenpremie over het (pensioengevend) salaris van 19,6 procent tot 17,8 procent. Het ABP kan de premie verlagen, omdat in de nieuwe cao voor overheidspersoneel een flinke versobering van de pensioenopbouw is afgesproken. Ambtenaren krijgen daarvoor in ruil 5 procent meer loon en éénmalig 500 euro euro. Het ABP zou de pensioenpremie eigenlijk minder moeten verlagen, maar wil zich niet met de moeizame CAO-onderhandelingen tussen het rijk en de ambtenaren bemoeien. "Het ABP wil niet de instantie zijn die het fundament onder het loonakkoord wegtrekt", aldus een betrokkene in de Volkskrant.

Het bestuur van het ABP moet echter al in januari een besluit nemen over een mogelijke herstelpremie bovenop de gewone pensioenpremie. De dekkingsgraad van het ABP ligt nu onder de 100 procent, onder het wettelijk minimum. Om op termijn echt gezond te worden moet de pensioenpremie weer omhoog, op last van De Nederlandsche Bank.

De dekkingsgraad moet in 12 jaar van de huidige 98 procent naar 125 procent. Door de lage dekkingsgraad moet het pensioenfonds jaarlijks een herstelplan inleveren bij DNB. Ook is de rente nu zo laag, dat pensioenfondsen steeds meer premie moeten vragen om de pensioenen te kunnen garanderen. 

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) ziet een gat in z'n begroting ontstaan als het ABP in januari besluit tot een hogere premie.

De financiële situatie van het ABP is zo belabberd dat de pensioenen komend jaar zeker niet kunnen worden verhoogd, maar ook de komende 10 jaar kunnen gepensioneerden nergens op rekenen.

De dekkingsgraad van 31 december telt
Hoe hoog de premie op 1 april precies wordt, daar kan het ABP nog niets over zeggen. Woordvoerder Franscé Verdeuzeldonk: “Daar ga ik niets over zeggen, dat moeten we in januari berekenen. We weten het nog niet, het hangt af van de dekkingsgraad eind december." Volgens de Volkskrant wordt er gerekend met een verhoging van de premie met 1 procentpunt.

Het ABP heeft 2,8 miljoen deelnemers. 600.000 werknemers en hun werkgevers krijgen volgend jaar de premieverhoging voor hun kiezen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore