Ga naar de inhoud
Het financiële plaatje

Waarom zijn trouwjurken zo duur?

Vanaf deze week kun je bij Zeeman een trouwjurk kopen voor een prikkie, maar meestal ben je er al snel honderden of duizenden euro's aan kwijt. Waarom is een trouwjurk toch zo duur?

Het was een flinke stunt van Zeeman: 30 euro voor een trouwjurk (hij is trouwens al uitverkocht). Het is misschien niet het allerfraaiste of meest speciale exemplaar, maar toch. Het is in ieder geval bewijs dat het allemaal veel goedkoper kan en dat geeft te denken.

Bij de bekendste bruidszaak van Nederland, The Honeymoon Shop, liggen de prijzen aanmerkelijk hoger. Daar koop je een instapmodel voor zo’n 500 euro of een droomjurk met alles erop en eraan voor 4500 euro. Het goedkoopste alternatief voor een Zeemanjurk is dus al snel 17 keer duurder.

Thumbnail

De jurk van Zeeman: 29,99 euro

Handwerk mag wat kosten
Hoe duur een trouwjurk is hangt van meerdere factoren af. Handwerk in Nederland is natuurlijk een stuk prijziger dan een machinejurk uit China.

Victor van Westering, van Victors Wedding Design, weet als geen ander waarom een jurk zo duur is. Hij maakt zijn jurken zelf met de hand en laat ze niet in een goedkoop land in Azië maken.

Dan zit een groot deel van de kosten in het maken van de jurk. Hij rekent voor dat in een gemiddelde jurk ongeveer 20 uur werk zit. Reken daarvoor 50 euro per uur en je zit al op 1000 euro. Maar dat is natuurlijk niet alles. De stof van een hoogwaardige trouwjurk is ook verre van gratis. Voor een 'normale' jurk met een bescheiden sleep kost dat zo’n 400 euro. Maak je het echt bont en wil je een sleep van 20 meter, dan betaal je voor de stof alleen al zo’n 4000 euro.

Je schoonmoeder drijft de prijs op
Maar hoe zit dat dan met al die jurken die in bijvoorbeeld China worden gemaakt met de machine? Dat moet toch een stuk goedkoper zijn? Dat is ook zo. De inkoopprijs ligt voor dat soort jurken vaak rond de 100 à 200 euro. Maar je betaalt er in de winkel toch al vlug 1500 tot 1700 euro voor. Een enorm verschil dus.

Een deel van dat prijsverschil komt, indirect, door je moeder en je schoonmoeder. De eindeloze passessies kosten nu eenmaal relatief veel aan arbeidsloon. Westering grapt: "Ik zeg wel eens: als je je moeder thuislaat krijg je korting. Haar mening kost vaak nog meer tijd, haha!"

Thumbnail

De jurk van Kate Middleton kostte naar schatting 300.000 euro

Je betaalt voor de naam
Toch moet ook hij toegeven dat marketing bij de grote merken een rol speelt in de prijs. "Vrouwen denken wel: ik wil er op die ene dag heel mooi uitzien." Zo zijn er bepaalde merken die een goede reputatie hebben.

Als je dat merk aan hebt, steel je sowieso de show. Dan betaal je ook voor een naam. "Pronovias bijvoorbeeld, dat is de Bijenkorf onder de trouwjurkwinkels. En wil je nog een stapje hoger dan ga je voor Vera Wang."

30 euro? Dat blijft toch wel heel goedkoop
Nog even terug naar de Zeemanjurk. Het gat met andere jurken blijft enorm. Een groot deel van de prijswinst wordt dus geboekt in de winkel. Voor die jurk is de keten geen arbeidskosten kwijt in de winkel, er wordt immers niet gepast. Ook zijn de materialen veel goedkoper en is het kledingstuk eigenlijk 'gewoon' een jurk.

Westering: "Zeeman heeft het slim gedaan. De bovenkant van de jurk is rekbaar, dat maakt 'm voor nog meer maten geschikt. Het is natuurlijk allemaal mooi gefilmd op die fiets, maar uiteindelijk is het gewoon een jurk die je ook bij de Primark ziet, maar dan iets langer en wit. Een mooie marketingtruc."

Zeeman wil tegenover RTL Z niet al te veel kwijt over hoe de jurk is geproduceerd. Hij wordt gemaakt in India (waar de lonen erg laag zijn in vergelijking met Nederland) maar in welke fabriek hij gemaakt wordt wil de winkelketen niet zeggen. Wel benadrukt Zeeman dat er geen sprake is van kinderarbeid.

Bron: RTL Z / Frederieke Hegger / Matthias Pauw
Meer over