Geld en Werk

Meer omzet en werk in de horeca, maar ook hogere prijzen

31 augustus 2016 08:48 Aangepast: 30 juli 2017 13:00
Brouwerij t IJ in Amsterdam. Beeld © ANP

Het gaat best goed met de Nederlandse horeca. De omzet is het afgelopen jaar met bijna 5 procent gegroeid. Klanten betalen wel steeds meer voor hun biertje of overnachting, de prijzen stijgen al langere tijd harder dan de inflatie.

Er is veel vraag naar producten en diensten van bedrijven als restaurants, hotels en cafés. We hebben met z'n allen meer te besteden en dat geld besteden we vaker buiten de deur. De omzetgroei van 4,8 procent komt voor de helft voor rekening van meer consumpties en overnachtingen. De andere helft komt door hogere prijzen. De prijsontwikkeling van de traditionele horeca lag de afgelopen vijf kwartalen beduidend boven de inflatie. Meldt het CBS in de kwartaalmonitor Horeca.

Hogere prijzen, meer omzet

Consumpties in cafés waren bijvoorbeeld 1,6 procent duurder dan in dezelfde periode van 2015. Ondanks deze prijsstijging gingen er meer drankjes over de bar in het tweede kwartaal: het volume van de verkopen steeg met 2,5 procent. 

Snackbars, lunchrooms, fastfoodrestaurants, maaltijdbezorgers en ijssalons boekten, ondanks de natte maanden april en mei, de afgelopen maand de sterkste groei, met een plus van bijna 7 procent. Hotels, restaurants en cafés zagen de omzet elk met 4 procent stijgen. 

Werken in de horeca

Voor mensen die een baantje zoeken is de horeca weer een goede bedrijfstak. Het afgelopen kwartaal zijn er 23.000 nieuwe vacatures bijgekomen. Je kan nu prima aan het werk in de horeca, het aantal openstaande vacatures staat op het hoogste niveau sinds 2008. 500 nieuwe zaken werden de afgelopen drie maanden geopend.

Zoek je werk? Hotels en restaurants draaien heel goed, analyseert Peter Heijn van Mulligen van het CBS:

Je moet als werknemer wel bij het goede bedrijf zitten, er gingen 81 horecabedrijven failliet, 17 meer dan in het voorgaande kwartaal. Bij de restaurants sloten 41 bedrijven gedwongen de deur, bij de cafés waren dat er 22. Verder moesten 7 hotels de deuren sluiten. 

Vertrouwen horecaondernemers blijft hoog

Het vertrouwen van de horecaondernemers is aan het begin van het derde kwartaal iets afgenomen ten opzichte van een kwartaal eerder. De stemmingsindicator staat nu op +10. In het vorige kwartaal was het ondernemersvertrouwen in de horeca +13. Desalniettemin bevindt het ondernemersvertrouwen in de horeca zich nog steeds op een hoog niveau.

Horecaondernemers verwachten voor het derde kwartaal een verdere toename van de omzet. Per saldo 7 procent van de ondernemers verwacht ook een uitbreiding van het personeelsbestand. Ondernemers zijn positief over de het economisch klimaat, een meerderheid verwacht zijn prijzen te kunnen verhogen.

Zie ook op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore