Ga naar de inhoud
Jaarcijfers

Rabobank boekt dik 2 miljard winst

Beeld © ANP

Rabobank heeft de winst het afgelopen jaar flink zien groeien. Het herstel van de Nederlandse economie droeg bij aan de scherpe daling van de kosten, zo maakte het financiële concern donderdag bekend.

Rabobank zag het jaarresultaat met 20 procent groeien tot ruim 2,2 miljard euro. De totale kosten voor kredietverliezen daalden tot iets boven de 1 miljard euro. Per saldo kromp de kredietportefeuille met 3,5 miljard euro tot 426,2 miljard euro. "Het economisch herstel in Nederland leidt nog niet tot een hogere kredietvraag bij ondernemers'', merkte de bank op.

Hypotheken
Rabo zag zijn marktaandeel in de handel, industrie en dienstverlening in ons land toenemen tot 42 procent. De extra aflossingen op particuliere woninghypotheken bleven vorig jaar met 3,4 miljard euro 'op een hoog niveau'. Mede door deze aflossingen daalden de particuliere spaargelden bij de bank met 1 procent tot ruim 140 miljard euro.

Rabobank kreeg ook een tegenvaller te verwerken. De financiële instelling moest 604 miljoen euro afschrijven op zijn retailbank in het Amerikaanse Californië. De bijdrage aan het nationale resolutiefonds drukte het bedrijfsresultaat voor belastingen met 172 miljoen euro. De bankenbelasting drukte het nettoresultaat met 172 miljoen euro.

(Later meer.)