Economie

Small talk tijdens sollicitatiegesprek belangrijker dan je denkt

19 februari 2016 22:38 Aangepast: 01 augustus 2017 09:00
Vermoedelijk denk je geen seconde na over wat je tegen je nieuwe baas in de eerste paar minuten zou zeggen Beeld © ANP

Wie denkt dat het tijdens een sollicitatiegesprek belangrijk is om de juiste antwoorden te geven op vragen over de functie, heeft het mis. Hoe hengel je die baan dan wel binnen? De truc zit hem in de small talk.

Vermoedelijk denk je geen seconde na over wat je tegen je nieuwe baas in de eerste paar minuten zou zeggen. Wat doet het er immers toe wat je van het weer vindt en of je het kantoorpand kon vinden? Nou: meer dan je denkt. Volgens een nieuwe studie is dat juist het belangrijkste onderdeel van het sollicitatiegesprek.

Wetenschappers van het Scheller College of Business aan de Georgia Institute of Technology onderzochten hoe 163 bachelorstudenten zich voorbereidden op een sollicitatiegesprek. Vervolgens werden ze in een strak schema geïnterviewd door 54 masterstudenten Human resources.

Hoe ging het onderzoek?
Het onderzoek bestond uit twee fases: allereerst werden de sollicitanten onderworpen aan een praatje over nutteloze zaken als het weer. Daarna kregen ze 12 vragen die juist wél over de nieuwe aanstelling gingen.

Tussen deze twee delen moesten de HR-studenten de sollicitanten een cijfer geven. Zo werden ze onder andere beoordeeld op de vraag of de sollicitant geschikt zou zijn voor de baan. Na alle twaalf de vragen, deden ze dat opnieuw.

Wat was de uitkomst?
Wat bleek: kandidaten die goed waren in small talk, kregen een hoger cijfer. De eerste indruk bleek volgens de onderzoekers grote invloed te hebben op de rest van het sollicitatiegesprek.

Uit eerder onderzoek bleek ook al dat de meeste mensen binnen een kwartier weten of ze iemand aan willen nemen. Zo'n 5 procent velde al in de eerste minuut een oordeel, 25 procent in de eerste vijf minuten en 30 procent binnen een kwartier. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore