Geld en Werk

Hoe saladebar Sla in rap tempo Nederland verovert

02 februari 2017 14:52 Aangepast: 29 juli 2017 00:30
Beeld © Sla

Saladebar Sla opent komende tijd vijf nieuwe restaurants, nadat het in de afgelopen drie jaar al acht vestigingen had geopend. Wat is hun succesformule? Mede-oprichter Jop van de Graaf: "We willen laten zien dat gezond eten niet moeilijk hoeft te zijn."

Het bedrijf begon in 2013 in Amsterdam, als antwoord op een probleem waar Van de Graaf en zijn vrouw Nina Piersons tegenaan liepen: een tekort aan gezonde (afhaal)restaurants. "We werden op vakantie geïnspireerd door het boek De Voedselzandloper, maar het had ook een ander voedingsboek kunnen zijn. Nadat we een tijd minder brood en meer groenten hadden gegeten, voelden we ons veel beter", zegt hij. 

Het bleek een gat in de markt. Samen breidden ze Sla afgelopen jaren uit naar Den Haag, Utrecht en Haarlem en maakten ze vorig jaar voor het eerst winst. De nieuwe filialen zullen ook in Den Haag, Amsterdam en Utrecht komen, hoewel het eerder de bedoeling was om middelgrote steden te veroveren. "Dat is gewoon zo gelopen."

Vervelend is dat niet, legt hij uit. Het concept wordt in de Randstad makkelijk opgepakt, maar in steden waar de 'snelle, gezonde hap'-restaurants nog niet zo enorm populair zijn, moeten mensen even wennen. "In Haarlem vragen sommige mensen bijvoorbeeld of ze twee salades moeten bestellen, omdat het van oudsher een bijgerechtje is. Daarnaast zijn ze in middelgrote steden gewend aan iets meer service, daar moet je rekening mee houden", vertelt hij.

Financiering via de bank

En hoewel de uitrol naar de rest van het land nog 'zeker' op de planning staat, wordt de agenda van Van de Graaf nu vooral beheerst door gesprekken met projectmanagers en bouwers, meetings met het team over de planning en het aanvragen van offertes en vergunningen. "En dat keer vijf", vertelt hij.

De eerste twee filialen financierde hij met geld van familie en vrienden. Nu lopen de financiën via de bank. 

Hoe blijft hij zelf gezond?

Hoe houdt hij het dan zelf vol om gezond te eten, in al die drukte? "Dat is gemakkelijker dan je denkt", vertelt hij. Het kantoor van Sla ligt vlak bij één van de vestigingen. "Dus daar lunchen we elke dag, ook meteen om de kwaliteit te waarborgen." 

's Morgens eet het ondernemersduo iets gemakkelijks. "Een havermoutpapje of smoothy's bijvoorbeeld. In twee van onze winkels gaan we nu ook ontbijt aanbieden. En we hebben thuis een maaltijdbox, die van Marley Spoon. Daardoor koken we altijd drie keer per week zelf, en soms meer."

Smokkelen ze dan nooit? "We bestellen ook weleens iets hoor", zegt hij lachend. "Maar we proberen wel een balans te vinden, of we bestellen iets wat niet al te ongezond is."

'Gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn'

Het sluit aan bij wat Van de Graaf ook met zijn winkels wil uitstralen: gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. "Het is niet ingewikkeld. Veel groenten smaken zelf al gewoon lekker met wat olie, peper en zout", zegt hij. 

Dat klinkt mooi, maar drukbezette mensen zullen beamen dat het soms ook wel érg verleidelijk is om het energietekort bij te tanken met suiker. "Dat begrijp ik wel. En als je eenmaal in die spiraal terechtkomt, ga je er alleen maar meer van eten", zegt hij. "Ik krijg bijna geen suiker binnen en heb ook niet van die bijbehorende cravings. Als mijn dochter 's nachts een keer wakker is, dan merk ik wel dat ik vermoeidheid probeer te compenseren met koffie. Dan minder ik met koffie de dag erop."

Verschillen in levensstijl

Daarmee sluit de levensstijl van Van de Graaf aan bij een groot deel van het klantenbestand van Sla: jonge werkenden met een druk leven. Maar wie er precies naar de winkels komen, verschilt per locatie, vertelt hij. "Op de Zuidas heb je gehaast en snel publiek, terwijl ik soms ook dames van 40 à 50 zie lunchen bij ons met een kopje thee en een vriendin."

Zij betalen zo'n 10 euro voor een salade. Is dat niet een beetje duur? Van de Graaf begrijpt de kritiek, maar weerlegt het snel. "Het is echt een maaltijd, geen bak met rauwkost. Aan elk component in de salade hangt een proces vast: zo worden de linzen aangemaakt en de bloemkool even geroosterd. Al die componenten kosten geld. En uiteindelijk krijg je een bord groenten met 500 tot 600 gram. Probeer dat maar eens op dezelfde manier te maken in en in de supermarkt te kopen: dan ben je misschien wel hetzelfde kwijt en anderhalf uur bezig."

Eerst maar eens even verder groeien, vertelt hij. Winkels op NS-stations staan nog op het verlanglijstje, net als nóg meer vestigingen. "Door schaalvergroting kunnen we de prijs misschien verder drukken en gezond eten nog gemakkelijker maken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore