Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Sun Capital trekt stekker uit V&D

23 december 2015 10:18 Aangepast: 04 augustus 2017 00:52

De eigenaar van V&D, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital, is degene die de stekker uit het noodlijdende warenhuis heeft getrokken. Dat blijkt uit het persbericht, waarin V&D vanochtend bevestigde dat het uitstel van betaling heeft gekregen.

Sun Capital kocht V&D in 2010. Ooit was het warenhuis het fundament waarop de internationale winkelgigant Vendex was gebouwd. In 1999 fuseerde de Nederlandse winkeltak van Vendex met KBB (o.a. Bijenkorf, Hema, Praxis) tot Vendex-KBB, op dat moment de machtigste retailgigant van Nederland.

Maar in 2004 werd Vendex-KBB van de beurs gehaald door het Amerikaanse private equityhuis KKR. De Amerikanen maakten een klapper met de verkoop van het waardevolle vastgoed, en zette vervolgens de verschillende winkelformules een voor een in de verkoop.

Rode cijfers
Na de verkoop van Hema en de Bijenkorf aan andere kopers kwam V&D in 2010 in handen van de Amerikaanse investeerder Sun Capital. Sindsdien schreef het warenhuis elk jaar rode cijfers. Vorig jaar boekte V&D een verlies van 49 miljoen euro op een omzet van 604 miljoen euro.

Dat megaverlies betekende het begin van het einde. De banken wilden hun leningen terug. Om de verliezen te stelpen kondigde het warenhuis aan eenzijdig de huren en lonen te verlagen. Na maandenlange conflicten wist de onderneming grote huurkortingen te bedingen. De loonkosten zouden worden verlaagd door een ontslagronde.

Financiële injectie
Eigenaar Sun Capital wilde aanvankelijk een steentje bijdragen, door tientallen miljoenen extra aan eigen vermogen en leningen in V&D te pompen. Toen de banken er deze zomer uit stapten, vulde Sun het financiële gat.

Maar uit het persbericht van vandaag blijkt dat Sun uiteindelijk degene is geweest die de stekker er uit trok bij V&D. Nadat het warenhuis afgelopen maanden opnieuw tegen tegenvallers aanliep, ontstond een liquiditeitstekort. "De aandeelhouder en financier van de groep bleek helaas niet langer bereid, om deze liquiditeitsbehoefte af te dekken en de bestaande financiering te continueren", aldus het warenhuis.

De teleurstelling bij V&D is groot. "We hadden van Sun de toezegging dat de financiering voor een aantal jaar geregeld was. De tegenvallers waren best op te lossen", aldus woordvoerder Edwin van Wijk van het winkelconcern. "Opeens kwam echter het bericht dat ze niet meer wilden financieren. Dan kijk je opeens in de koplampen van je eigen eigenaar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore