Geld en Werk

Zzp'ers krijgen snel brief met uitleg over nieuwe VAR

06 maart 2016 11:43 Aangepast: 01 augustus 2017 05:00

Ben je een zzp'er met een VAR-verklaring? Dan krijg je vanaf deze maand eindelijk een brief met meer informatie over het verdwijnen van het papiertje.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil zo een einde maken aan onrust onder zzp´ers, zegt hij in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Veel zelfstandigen hebben geen idee wat hun nu eigenlijk te wachten staat.

"Nee, je hoeft niets te tekenen. Je hoeft niet met een modelcontract te werken. Het wordt simpeler dan het nu is, maar de krantenkoppen suggereren een ander beeld", zegt Wiebes. Vandaar dat hij het allemaal nog even uitlegt in een brief. In totaal worden er 600.000 stuks via de post verstuurd, zegt hij.

De VAR vervalt officieel vanaf 1 mei, maar werkgevers en zzp'ers hebben tot 1 mei 2017 om de nieuwe contracten op te stellen. Daarin moet staan dat ze geen werknemersrelatie hebben. Zzp'ers kunnen onder andere werken met contracten die door de fiscus goedgekeurd zijn.

Wanneer belastingaangifte doen?
Overigens vertelde Wiebes ook vol trots over de nieuwe mogelijkheid om de belastingaangifte via een smartphone te doen. Bij de minister zelf "staat de app tussen zijn thermostaat en krant".

Volgens hem is afgelopen week "massaal" naar de website gesurfd om de aangifte in te vullen. Dat kon deze helemaal niet aan en daarom moesten bezoekers lang wachten voordat ze konden inloggen.

"Spreiding helpt. Er komt een regenachtige zondagmiddag aan, dus dat gaat stormlopen. Overdag door de week, vooral 's ochtends vroeg, is beter. Mijn voorlichter heeft de belastingformulieren in de lunchpauze gedaan", geeft hij als tip. Weten waar je op moet letten? Bekijk dan hier onze tips.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore