Geld en Werk

Ford leunt voor recordwinst vooral op VS

28 januari 2016 15:32 Aangepast: 03 augustus 2017 16:00
Beeld © EPA

Autoconcern Ford draaide afgelopen jaar het beste jaar ooit. De winst was met 7,4 miljard dollar nog nooit zo hoog, mede door prima resultaten in Azië en een terugkeer naar winst in Europa. Maar verreweg het grootste deel van het resultaat van het wereldwijde concern komt uit de Amerikaanse thuismarkt.

In Noord-Amerika steeg de winst voor belastingen met een kwart tot 9,3 miljard dollar. Dat is 86 procent van de totale winst voor belastingen. In Europa werd in 2014 nog een verlies van bijna 600 miljoen dollar geleden, dat verbeterde tot een winst van 259 miljoen dollar. Maar op een omzet van 28 miljard dollar is dat nog erg laag.

Leningen
In Zuid-Amerika maakt Ford nog verlies en in het Midden-Oosten en Afrika wordt een minieme winst voor belastingen behaald. In Azië werd nog wel een winst behaald, van 765 miljoen dollar. Dat is 9 procent van de totale winst voor belastingen.

Ford maakt niet alleen winst met het verkopen van auto's, maar ook met het verstrekken van leningen aan autokopers. Daar werd afgelopen jaar 2,1 miljard dollar voor belastingen verdiend. Dat is bijna 20 procent van de totale winst voor belastingen. 

Pickups van de F-serie
Volgens Ford werd vorig jaar in Noord-Amerika de sterkste verkoop neergezet sinds 2005. De zeer populaire pickups van de F-serie waren voor het 34e jaar op rij de best verkochte auto's in de Verenigde Staten.

De winst van het 111 jaar oude Ford was hoger dan waarop de beurs had gerekend. Beleggers zijn echter bang dat de Amerikaanse economie over zijn hoogtepunt heen is en dat zal de resultaten van Ford kunnen raken. Dit jaar daalde de koers van Ford al met 13 procent. 

De tweede autofabrikant van de VS (sinds het eind jaren twintig werd ingehaald door General Motors) geeft aan voor dit jaar op een vergelijkbaar of hogere winst voor belastingen en omzet te rekenen dan in 2015.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore