Geld en Werk

'Rabo aansprakelijk voor 8 miljard schade renteswaps'

08 februari 2016 13:54 Aangepast: 01 augustus 2017 12:00
Beeld © ANP

Pieter Lakeman van de stichting Swapschade stelt de Rabobank aansprakelijk voor de schade die MKB-bedrijven hebben geleden door het afsluiten van een rente-swap. Het gaat volgens hem om 8 miljard euro.

Volgens Lakeman doen de renteswaps voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) verschillende dingen fout. ''Ten eerste werden MKB-klanten onjuist en onvolledig informatie verschaft toen de renteswap kochten''.

Verder is er volgens Lakeman ‘serieuze misleiding’ aan de orde geweest. ''Met als uiterst aannemelijk doel er zelf beter van te worden hebben banken klanten onjuist en onvolledig voorgelicht. Het betreft voornamelijk het verzwijgen van een betere mogelijkheid dan de renteswap, namelijk de rentecap.''

'Structureel onjuist product'
''Daarbij is er ook onjuiste informatie verschaft, met name dat renteswaps gratis zouden zijn en rentecaps geld zouden kosten.'' ''Daardoor zijn duizenden MKB-klanten ertoe verleid om renteswaps te nemen, maar dat was zeer nadelig. Het was structureel een onjuist product in vergelijking met de rentecap'', aldus Lakeman.

''Bij renteswap maakte de bank enorme winst als de rente zou dalen, terwijl de klant met lege handen achterbleef. Bij een rentestijging werkten beide producten min of meer hetzelfde, met dien verstande dat renteswaps waren gekoppeld aan een lening. Als de geldlener de lening vroeger dan gepland wil aflossen, dan moet hij een boete betalen. Bij een rentecap kun je gewoon aflossen'', zegt Lakeman.

Bekijk de toelichting door Pieter Lakeman:

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore