Geld en Werk

'Bankiers die zich niet aan eed houden kunnen andere baan zoeken'

04 maart 2016 15:41 Aangepast: 01 augustus 2017 05:30
Beeld © ANP

Tweederde van de bankiers die een eed moeten afleggen menen zich daar niet aan te hoeven houden, maar daar maakt minister Dijsselbloem korte metten mee.

Na de bankencrisis besloot de regering dat bankiers een eed moesten afleggen. Dat gebeurde mede nadat de overheid en dus de belastingbetalers Nederlandse financiële instellingen voor tientallen miljarden euro’s moest redden.

Eed? Welke eed?
Maar bankiers zijn helemaal niet zo bekend met wat die eed eigenlijk inhoudt. Bankmedewerkers voelen er zelfs niets voor om zich er aan te houden. De resultaten van onderzoek maken het twijfelachtig of de bankierseed aan de verwachtingen voldoet, stellen Tom Loonen van de Vrije Universiteit en Mark Rutgers van de Universiteit van Amsterdam in een onderzoek.

Ze omschrijven de eed als het sluitstuk van een poging om de integriteit te vergroten en het vertrouwen in de financiële sector te herstellen. Nederland is het enige land ter wereld met een bankierseed en met tuchtrecht voor bankiers.

Dijsselbloem onverbiddelijk
Minister Dijsselbloem van Financiën laat er geen twijfel over bestaan hoe hij in de discussie staat. Bankiers moeten zich volgens hem gewoon aan de eed houden, 'anders komen ze voor de tuchtrechter en dan kunnen ze toegang tot het beroep, namelijk het werk in de financiële sector, kwijtraken'.

''Dus ik hecht er zeer aan dat bankiers zich serieus houden aan de gedragscode. Zo niet, dan hebben we tegenwoordig tuchtrecht en dan kun je een andere baan gaan zoeken.''

Bekijk hoe Dijsselbloem er over denkt:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore