Geld en Werk

'Rabobank schuldig aan valsheid in geschrifte'

08 januari 2016 10:14 Aangepast: 03 augustus 2017 21:15
Beeld © ANP

Een zware beschuldiging aan het adres van Rabobank. De bank zou ondernemers geantedateerde documenten hebben laten tekenen, die de rechtspositie van houders van renteswaps zou schaden. Dat zegt Stichting Renteswapschadeclaim.

MKB-ondernemers worden onder druk gezet om oude documenten alsnog te tekenen, vaak met de datum van destijds, dus 2007 of 2008, zegt Pieter Lijesen, voorzitter van de stichting.

Door contracten uit het verleden nu alsnog te ondertekenen zou het moeten lijken dat klanten van de Rabobank zich destijds bewust waren van de risico’s van renteswaps en dat de bank dus goed zou hebben uitgelegd hoe deze financiële producten werken.

Als er geen handtekening onder een contract staat, dan verslechtert dat de rechtspositie van de Rabobank, geeft Lijesen aan. ''Dat probeert de bank nu te herstellen door met oude documenten te komen, die moeten worden voorzien van een handtekening.'' Daardoor zouden de ondernemers juridisch minder sterk komen te staan.

Geen voordeel, maar nadeel van renteswap
Ondernemers kochten in het verleden een financieel product (renteswap) om te voorkomen dat ze meer rente zouden moeten betalen als de rente zou stijgen. Maar toen de rente daalde pakte de swap voor kopers ongunstig uit, waardoor er juist (soms fors) moet worden bijbetaald.

Omdat de rente afgelopen jaren tot een historisch dieptepunt is gedaald, moesten dus veel bedrijven bijbetalen. Veel ondernemers zeggen achteraf niet te hebben geweten dat een renteswap ook risico's meebracht. 

'Rabo dreigt met opzeggen leningen'
Volgens de stichting worden ondernemers nu door Rabobank onder druk gezet om alsnog hun handtekening te zetten. Dat zou onder meer gebeuren door te dreigen met opzegging van leningen.

Lijesen zegt 550 ondernemers met een renteswap van Rabobank te vertegenwoordigen die destijds niet goed geïnformeerd zouden zijn en nu met een schadepost zitten. Van hen zou de stichting 40 meldingen hebben gekregen. Lijesen denkt dat het totale aantal meldingen in Nederland groter is.

De meldingen van ondernemers met schade zouden door het hele land zitten.

AFM
Renteswapschadeclaim zegt melding te hebben gedaan bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Lijesen verwacht dat deze wat met de zaak gaat doen.

Reactie Rabo + 'actuele reactie' Rabobank
De Rabobank zegt in een schriftelijke reactie zich niet te herkennen in het geschetste beeld en geeft aan dat dossiers mogelijk niet compleet waren. 

Opvallend is dat Rabobank later met nóg een reactie komt, een 'actuele reactie'. Nu krabbelt de bank wat terug en zegt: ''als het is gegaan zoals de klant beschrijft, dan is dat een situatie waar we als Rabobank afstand van nemen''. De bank zegt het een en ander uit te zoeken en waar nodig maatregelen te nemen.

Rabobank zegt nu ook het klanten, als ze stukken niet willen onderteken, hen dat vrij staat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore